Na listi "loših direktora" za sada 570 firmi

Lista loših direktora dostupna je pre dva meseca, a na njoj je, prema podacima APR, već popisano 570 firmi.

U Centralnoj evidenciji privremenih ograničenja prava lica registrovanih u APR-u, našle su se firme "Gorenje Home doo" iz Zaječara, zatim "Nelt co. doo" Dobanovci, "Transgas doo" Kragujevac, "Beba 93 doo" Beograd...

Od 570 firmi, većina je registrovana kao društvo sa ograničenom odgovornošću (doo), što znači da njihovi direktori ne odgovaraju za obaveze firme, već snose samo rizik poslovanja do visine unetog kapitala. Na listi ima i onih koji su registrovani kao akcionarsko društvo.

Ova lista je postala dostupna na portalu APR-a od kad je u primeni Zakon o Centralnoj evidenciji privremenih ograničenja prava lica registrovanih u APR. Tim Zakonom je uspostavljena Centralna evidencija izrečenih mera, a Zakon se primenjuje od 1. juna 2016.

Takozvana lista loših direktora obuhvata podatke o firmama, odnosno njihovim vlasnicima, direktorima i članovima nadzornih odbora itd čije je poslovanje sankcionisano zbog krivičnih, prekršajnih ili upravnih sankcija. Takvim rukovodiocima, piše na sajtu APR-a, biće izrečene privremene mere, poput zabrane poslovanja, osnivanja novih firmi ili raspolaganje novcem.

Kako je naglašeno, pojedini podaci o privrednim društvima i preduzetnicima biće dostupni, dok drugi, poput onih iz kaznenih evidencija, neće biti javni zbog Zakona o zaštiti podataka o licnosti. U centralnoj evidenciji privremenih ogranicenja pravnih lica bice dostupno ime vlasnika ili direktora, kao i osnov po kome je upisan.

 

  • gerila

    26.07.2016 09:10
    Smejurija
    Ubedljivo najlošiji direktori koji su upropastili i privredu i društvo su u javnim ustanovama, ministarstvima, vladi... tj "sposobni" partijski menadžeri koji su opustošili državu
  • Dobri direktori

    26.07.2016 08:00
    Javno...
    Interesantno je sto u registru nema direktora javnih preduzeća, a još interesantnije je da ni u jednoj vlasti skoro nikada u poslednjih 20 godina direktori javnih preduzeća nisu za bilo šta okrivljeni...
  • Mirko U.

    26.07.2016 07:50
    Poluistine i zablude
    Ovaj registar nije "lista loših direktora" već ograničenja prava za pravna i fizička lica. Takođe, navod "da njihovi direktori ne odgovaraju za obaveze firme, već snose samo rizik poslovanja do visine unetog kapitala" nema baš mnogo veze sa realnošću, jer direktor ne odgovara imovinom društva već krivično i materijalno a društvo (pravno lice) odgovara za svoje obaveze do visine kapitala tj. svoje imovine.

    Postoji dokument koji je donet od ministra privrede pod nazivom "Pravilnik o klasifikaciji osnova privremenog ograničenja prava" i koji ima samo dve strane i u njemu sve piše, a objavljen je u Službenom Glasniku RS broj 48/2016 od 25.05.2016. godine.

    Pomenutim pravilnikom su određene vrste mera koje se izriču (npr. zabrana obavljanja delatnosti ili ograničenje obavljanja delatnosti ili poslova i slično), određeni su organi koji donose te mere (npr. Upravni organ, Sud, Pravno lice), pobrojani su aktovi na osnovu kojih organ izriče meru (npr. Presuda, Rešenje) i određene su šifre za svaku meru ponaosob.

    Ovaj članak ne deluje ni istinito ni ubedljivo ni ažurno, već samo dovodi u zabludu da se radi o "listi loših direktora".

    Izvinjenje, ali istina je malo drugačija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.