Srbija uručila protestnu notu Hrvatskoj zbog incidenata u Srbu

Srbija je uručila protestnu notu Hrvatskoj zbog niza incidenata tokom obeležavanja 75. godišnjice antifašističkog ustanka u Srbu i očekuje hitnu reakciju nadležnih organa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Niz incidenata, pretnji i provokacija pripadnika proustaške Autohtone stranke i njenih pristalica prilikom obeležavanja 75. godišnjice antifašističkog ustanka u Srbu 27. jula predstavlja poslednji u nizu govora mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine i državljana Republike Srbije, izazvanih etničkom netrpeljivišću", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova smatra da je, kako se navodi, za svaku osudu govor koji je Kleninac održao na ovom skupu, uprkos šestomesečnoj zabrani ulaska u Srb, u kome je jubilej nazvao "balom vampira ispred četničkog pokreta", zatraživši da se Samostalnoj demokratskoj srpskoj zajednici zabrani održavanje skupa i pozivajući na skandiranje ustaškog pozdrava "Za dom spremni".

"Republika Srbija ocenjuje da je dosadašnje postupanje hrvatskih nadležnih organa i odsustvo javne osude hrvatskih zvaničnika, značajno doprinelo raspirivanju nacionalne mržnje i incidenata usmerenih protiv Srba", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova "očekuje reakciju nadležnih hrvatskih organa povodom etnički motivisanih incidenata u Srbu i široj teritoriji Hrvatske".

U saopštenju se izražava očekivanje da hrvatski nadležni organi izveste Srbiju o pokrenutim sudskim postupcima i izrečenim kaznama za počinioce.

  • Grgolj

    29.07.2016 08:52
    Nije notu uručila Srbija, već uspaničeni Dačić. Visi mu fotelja, pa muti vodu i gde mora i gde ne mora - da bi izgledala što dublja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija