Lični podaci klijenata banke završili pored kontejnera

Gomila papira na kojima se nalaze imena, prezimena, adrese, matični brojevi i brojevi tekućeg računa nedavno su završili na ulicama Vidikovca u Beogradu, piše N1.
U kancelariji poverenika za zaštitu podata o ličnosti najavljuju pokretanje postupka o ovom slučaju.
 
“Ti podaci mogu biti zloupotrebljeni na razne načine, posebno u digitalnom okruženju, gde svako na internetu može da se predstavi kao vi i da dostavi fotokopiranu ličnu kartu. Podaci koje vi poveravate banci prestavljaju tajnu i do tih podataka sme doći samo bankarski službenik odgovoran za čuvanje tih podataka”, ističe zamenik poverenika Zlatko Petrović.
 
U Narodnoj banci kažu da svi zaposleni u banci imaju pristup podacima koji predstavljaju bankarsku tajnu i ne mogu te podatke saopštavati trećim osobama, koristiti protivno interesu banke i njenih klijenata, niti trećim licima smeju omogućiti pristup podacima. “Obaveza čuvanja bankarske tajne ne prestaje ni posle prestanka statusa po osnovu kog su ostvarili pristup podacima”, ističu u NBS-u.
 
U Udruženju bankarskih klijenata pitaju se šta ako ova dokumentacija završi u rukama nekog kriminalca? “Gde mu mogu biti servirani podaci nekog čoveka koji je u skorije vreme uzeo veću sumu novca kao kredit, gde stoji koliko dece i imovine ima, i to može biti povod za zloupotrebu i najrazličitija krivična dela”, navode u udruženju.
 
Ovo nije prvi put da banke bukvalno bacaju dokumentaciju. Prošle godine na jednoj deponiji pronađeno je osam fascikli u kojima su bili iscrpni lični podaci bankarskih klijenata. Sve se završilo tako što je pokrenut prekršajni postupak - koji je još u toku.
  • Smrdija

    29.07.2016 12:10
    Kakva drzava takve i banke.
  • ns

    29.07.2016 11:48
    Bankster ajd' ne budali, kogod da dođe da skuplja papir banka NE SME da mu da dokumenta sa podacima klijenata, nebitno je da li će stvarno reciklirati ili baciti iz kontejnera NE SMEJU NIKOM IKADA da daju te podatke, za bankara prilično plitko razmnišljanje i obrazloženje da ne kažem pravdanje.
  • Bankster

    29.07.2016 10:43
    Sve je to poteklo od filozofije reciklaže. ne znam da li zbog toga neko ima popust ili korist, ali sve banke to rade.
    Dođu razmaženi studenti, pokupe papir koji treba da bude prevezen na reciklažu i uništen,
    i usput ga bace i u kontejnere - ako su bliži.
    Isključiva odgovornost reciklažne kompanije i radne snage na prenosu.
    Nije banki problem da uništi papir - ali bi onda neko rekao:
    "Ej, pa ovi se razbacuju umesto da čuvaju prirodu..."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.