Hag traži da Srbija promeni zakon i izruči troje radikala

Sudsko veće Haškog tribunala traži da Srbija pod hitno promeni svoje zakonodavstvo kako bi bilo u skladu sa međunarodnim obavezama, među kojima je i ispunjenje naloga za hapšenje i izručenje Petra Jojića, Vjerice Radeta i Jove Ostojića, optuženih za nepoštovanje suda.
"Srbija ne može da ukazuje na svoje domaće zakonodavstvo kako bi opravdala to što se ne pridržava svojih međunarodnih obaveza. Ako srpsko domaće zakonodavstvo nije u skladu sa međunarodnim obavezama, ono mora da pod hitno da bude izmenjeno tako da garantuje usklađenost sa tim obavezama", ističe se u odluci kojom se nalaže Srbiji da ispunjava svoju obavezu u saradnji sa Tribunalom.
 
Srbija neće menjati svoje zakone zato što to sugeriše Haški tribunal, poručio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ocenio da je sugestija Tribunala da se hitno izmeni zakon o saradnji sa tim sudom dodatni pokušaj pritiska na Srbiju. "Zakone donosi Skupština, na predlog Vlade, poslanika, nije predviđeno i nije mi poznato da Haški tribunal može da predlaže zakone. Nigde u svetu to nije moguće, pa nije moguće ni u Srbiji", rekao je Dačić.
 
Dačić je rekao da je zakon, koji sada ne odgovara Haškom tribunalu, donet uz saradnju sa sudom i sa zapadnim zemljama, da su zakoni "međunarodno verifikovani" i da niko nije imao primedbu.
 
Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenio je da je sugestija Haškog tribunala neuobičajena i da ima svrhu pojačanog pritiska. "Zahtev je neuobičajen, s obzirom na to da niko do sada nije dovodio u pitanje naše zakonodavstvo koje se odnosi na procesuiranje ratnih zločina i naš Zakon o saradnji s Haškim tribunalom", rekao je Ljajić.
  • Senka

    03.08.2016 10:14
    Džaba se Hag
    Čak i da se to uradi nema retroaktivnosti kod primene zakona.

    Usput morao bi i Ustav da se menja.
  • Aha

    03.08.2016 06:36
    Kad amerika promeni zakon i izruči nam Madlen Olbrajt i Bila Klintona.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.