Auto-gas se više ne isplati, poskupeo i za 10 dinara

Tečni naftni gas (TNG) u protekle dve nedelje poskupeo je od pet do deset dinara po litru na pumpama i punionicama u Srbiji.
Tako je cena popularnog auto-plina stigla do 69,9 dinara za litar kod većine prodavaca. Na nekim benzinskim stanicama, pogotovo onima pored auto-puteva, cena je dostigla i 72,9 dinara, pišu Večernje novosti.
 
TNG je takozvano sezonsko gorivo i zbog odnosa butana i propana leti je uvek jeftiniji nego zimi. Sada je, međutim, cena TNG u Srbiji na januarskom nivou.
 
Računice pokazuju da je vožnja na plin isplativa samo u slučaju da je cena litra TNG-a manja od 50 odsto cene litra benzina. Kako je sada cena benzina 133 dinara, jasno je zašto su vozači koji su uložili pozamašna sredstva u ugradnju TNG uređaja i njihovo reatestiranje ogorčeni.
 
"Tačno je da je TNG poskupeo. Za prethodnih mesec dana prosečna maloprodajna cena TNG povećana je za pet dinara za litar ili za oko osam odsto", kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).  Navodi da je sada prosečna cena 69,5 dinara za litar, koliko je iznosila i u januaru, ali podseća da je tačno pre godinu dana prosečna cena TNG-a bila 72,50 dinara za litar.
 
Prema njegovim rečima, referentne cene TNG-a za trgovanje na regionalnom tržištu povećane su više od 30 odsto za manje od mesec dana, ali to ne znači da će i u narednom periodu TNG poskupljivati.
 
"Ne prenosi se to u srazmeri "jedan prema jedan". Ne znači da će ukoliko se referentne cene promene za 30 odsto naviše ili naniže i maloprodajne cene skočiti u istom procentu. Državne akcize su, na primer, iste, bez obzira na to kolike su nabavne cene TNG-a. Referentne cene se dosta često i brzo menjaju, i ako budu otišle nadole, a izvesno je da hoće, možda se ništa više ne dogodi. Dosta zavisi od toga da li je ovo samo trenutni skok ili početak trenda rasta. Iskustveno, ne očekuje se neki veći skok", objašnjava Mićović. 
  • Rrr

    14.08.2016 02:02
    Pa tako su i za gas po kućama... na kraju skuplji gasnego struja.
  • Boro Čorbo

    14.08.2016 01:26
    Dragi Živane
    Poflautajte mošnice tržišne nepredvidivosti...
  • Djura

    13.08.2016 21:53
    Srpska ekonomija za pocetnike - lekcija br.1 - Sisanje ovaca
    Kada cena robe na svetskom trzistu skoci, cena skoci i kod nas, kada cene padnu, tada cene kod nas opet porastu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija