Broj lekara koji odlaze iz zemlje u stalnom porastu

Od 2013. broj lekara koji odlaze u inostranstvo je u stalnom porastu.

Među njima su mladi doktori, koji posle fakulteta ne mogu da pronađu posao u Srbiji, ali i specijalisti poput hirurga, radiologa i anesteziologa, koji u inostranstvu zarađuju mnogo više.

Da bi otišli potrebno je da dobiju sertifikat dobre prakse lekarske komore i da govore strani jezik. Medicinski fakultet ima odličnu reputaciju, pa im nostrifikacija diplome nije potrebna.

Tokom cele 2015. godine, lekarska komora Beograda izdala je 366 sertifikata dobre prakse za odlazak u inostranstvo, a samo tokom prvih šest meseci ove godine 299. Ako se ova tendencija nastavi, jasno je da će broj lekara koji žele da odu do kraja ove godine biti veći.

Takođe prošle godine, iz Beograda su najviše odlazili specijalisti, i to u bogate bliskoistočne zemlje, a ove lekari opšte medicine koji posao pronalaze u zapadnoj Evropi.

Mlađi lekari odlaze zato što u Srbiji ne mogu da se zaposle, a oni koji već imaju iskustva, zbog mnogo većih zarada. "Ako uzmete da je prosečna zarada lekara opšte medicine, na primer u Domu zdravlja 500-600 evra, ja mislim da je njihova zarada najmanje 2,5 puta više. A ako su u pitanju specijalisti kao hirurzi ili radiolozi mnogo više, od tri do pet puta", kaže Olga Popović iz Lekarske komore Beograda.

Lekarska komora Srbije podatke o broju izdatih serifikata dostavlja resornom ministarstvu i Institutu Batut.

U Ministarstvu zdravlja nije bilo moguće dobiti odgovor na pitanje da li država ima strategiju da zadrži lekare u zemlji. Državni sekretar tog ministarstva Berislav Vekić, rekao je u januaru ove godine da nema povratne informacije o tome da li svi koji traže sertifikate zaista i odu u inostranstvo, te da ova pojava ne ugrožava zdravstveni sistem u Srbiji.

Struka, međutim, ne deli potpuno taj stav: "Mislim da treba da se malo zabrinemo što odlaze mladi lekari. Mislim da je to jako skupa varijanta da ti iškoluješ doktora do dilplome i onda ga pošalješ negde kao gotovog stručnjaka na tanjiru", kaže Popović.

Tokom 2014. i 2015. godine sertifikate za odlazak u inostanstvo na nivou cele Srbije tražilo je oko 950 lekara. Ako se uzme u obzir da Medicinski fakultet u Beogradu upisuje 500 studenata, to znači da samo tokom jedne godine dve generacije koje odškoluje odu da to znanje primene van granica Srbije.

 

  • Salamander

    14.08.2016 11:37
    Ima nade
    Alternativna medicina.
    Prodavnice zdrave hrane.
    Pomocna lekovita stedstva.
    Popovi, da okade i opevaju i osvete vodovod.
    Premijer sa jos mnogo " dobrih" ideja.
    I naravno:

    Deux ex machina, ante finem
  • Sonja

    14.08.2016 09:03
    Završila sam medicinski fakultet. Nisam očekivala ni u jednom momentu da imam basnoslovnu platu i veoma visok životni standard. Meni je 500€ koji se spominju u komentarima zvučalo sasvim pristojno. No, dve godine nisam mogla da nađem posao...ni na razgovor da me pozovu. Prvi razgovor na koji sam pozvana je ujedno i kap koja je prelila čašu. Bilo je to kod uglednog Novosadskog lekara koji ima privatnu kliniku i prima mlade kadrove. Ponudio mi je 18.000...ni manje ni više. "Znate, teška su vremena i kriza je. Ali na noćne smene možete sigurno da računate." rekao mi je. U zapadnoj Evropi mi je bilo potrebno 2 nedelje da nađem posao. Početna plata 20 puta veća no što mi je nuđeno u mom gradu, u mojoj zemlji. Skupila sam dokumentaciju, pozdravila sa rodbinom i prijateljima i otišla... Istina je, da mi je tada bilo ponuđeno bar 300€, ne bih ni razmišljala da odem.
  • Mile

    14.08.2016 07:32
    rasulo
    Platis a ne dobijes,placamo skupo skolovanje na kraju lekari odu,pitam ne zamenljive sto vode drzavu ,sta ste preduzeli to da zaustavite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija