Kakve šanse ima Vuk Jeremić u UN?

U ponedeljak će se u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija održati treći krug glasanja za mesto generalnog sekretara UN-a.

Trka za fotelju u kojoj sada sedi Ban Ki Mun traje mesecima.

Od 29. avgusta i trećeg kruga glasanja, ovaj spisak najverovatnije biće sužen na svega četiri imena. Da će u najuži izbor ući Vuk Jeremić veruje jedan od njegovih najbližih saradnika.

“Ima realne šanse da se nađe u četiri prvoplasirana, jer mu je trend pozitivan i smanjio je broj negativnih glasova i oba puta je imao natpolovičnu većinu”, naveo je Nikola Jovanović iz CIRSD-a.

Budući generalni sekretar Ujedinjenih nacija biće ili...

Vuk Jeremić – Srbija

Igor Lukšić – Crna Gora

Vesna Pusić - Hrvatska

Antonio Gutereš - Portugal

Irina Bokova – Bugarska

Suzan Malkora - Argentina

Danilo Tirk – Slovenija

Helen Klark - Novi Zeland

Srđan Kerim – Makedonija

Natalija German - Moldavija

Miroslav Lajčak - Slovačka

Kristijana Figeres – Kostarika

Međutim, iz dalje trke ispali su Igor Lukšić i Vesna Pusić.

Po neformalnom ključu, sledeći generalni sekretar UN-a trebalo bi da bude iz jugoistočne Evrope. Čak i ako Jeremic ostane jedini iz regiona, ne znači da je pobedio, smatra čovek koji je svojevremeno kao jugoslovenski ambasador radio na Ist riveru.

“Odnosi Amerike i Vuka Jeremića ...Amerika je dosad glasala za druge, ali ako je u stanju da izgladi odnose i koja bi bila cena i da li bi je prihvatio. Činjenica da je Vuk Jeremić izašao iz prva dra kruga, a da američki favorit Portugalac jer je Portugalija članica NATO-a, što neće Rusi i Kinezi prihvatiti...Ostaje da se izbori da bude jedini kandidat”, rekao je Vladislav Jovanović.

Glavna protivkandidatkinja Jeremiću na tom putu biće Bugarka Irina Bokova - posebno jer mnogi očekuju da Ban Ki Muna nasledi žena. U diplomatskim krugovima važi za osobu koja ima podršku Rusije. Svakako, lobiranje kako po hodnicima UN-a tako i po ambasadama širom sveta uveliko traje.

“Ta bitka za sve kandiate u UN-u je važna i jednaka vaterpolistima pod vodom. Ne vide se udarci, ali su vrlo snažni i vrlo bolni”, dodao je Jovanović.

Pored toga što intenzivno lobira, nekadašnji šef srpske diplomatije jedini je izložio i 53 inicijative, tj. planove šta će uraditi ako bude izabran. A hoće li - trebalo bi da bude poznato u oktobru.

  • BB

    26.08.2016 17:36
    Puna podrska Vuku
    Dobro je radio prethodni posao u UN. Bilo bi Jako dobro za Srbiju, u smislu reputacije, da bude madam se uspesan sekretar. Licno ga centimetres plus dobro bi bilo za Srbiju. Puna podrska!
  • hmm

    26.08.2016 14:04
    iskreno se nadam nikakve
  • Izdaja

    26.08.2016 11:25
    Kao neko ko ga je nekada cenio i podržavao, želim mu da ne uspe u karijeri jer se prodao i postao poslušnik kauboja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.