Postupak protiv 16 firmi koje prodaju sportsku opremu

Komisija za zaštitu konkurencije saopštila je da je protiv 16 firmi koje se bave prodajom sportske odeće, obuće i opreme u Srbiji, pokrenula postupke ispitivanja povrede konkurencije.

Zbog osnovane pretpostavke postojanja povrede konkurencije, pokrenuti su postupci protiv firmi "N Sport", "Preduzeće Đak", "Office-shoes", "Planeta sport", "Carvel", "Sportmarket", "Zvezda forever", "Total sport", "Sportiko", "Univers-co", "Eurostar", "Trim","K.G...Fashion", "Kopelli" i "STR Fokus" i "Komision sport one".

U saopštenju Komisija je navela da je 18. avgusta ove godine, zbog sumnje da postoji opasnost uklanjanja ili izmene dokaza, nenajavljeno došla u poslovne prostorije društva "N sport" i pribavila informacije, podatke i ugovore koje je to društvo zaključivalo sa svojim kupcima.

"Po prikupljenim informacijama i dokumentima, društvo "N sport, kao prodavac, zaključivalo je, sa ostalim učesnicima na tržištu protiv kojih je Komisija pokrenula postupak, ugovore o poslovnoj saradnji koji su sadržavali obavezu kupaca da se u daljoj prodaji pridržavaju minimalnih maloprodajnih cena koje određuje 'N sport'", piše u saopštenju.

Ta obaveza se naglašeno odnosila na robne marke 'Puma', 'Russell Athletic', 'Sergio Tacchini" i druge, a ugovorima je bila predviđena zabrana akcijskih prodaja i drugih oblika povoljnije prodaje, bez prethodnog odobrenja prodavca, odnosno "N sport".

"Komisija je osnovano pretpostavila da pojedine odredbe zaključenih ugovora predstavljaju obostrano usaglašenu obavezu kojom se, na nedozvoljen način, utvrđuju cene i uslovi trgovine, a što je restriktivni sporazum koji predstavlja povredu konkurencije", navela je Komisija.

Restriktivni sporazumi su sporazumi učesnika na tržištu koji imaju za cilj ili posledicu ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije na teritoriji Srbije, a naročito oni sporazumi koji sadrže odredbe kojima se neposredno ili posredno utvrđuju cene i uslovi u daljoj prodaji ugovornih proizvoda.

  • Ajde

    02.09.2016 10:05
    cene
    Ajde nije valjda da zajedno nameštaju cene!
    Ovo se radi decenijama unazad, npr. kod nas patike (da ne navodim marku) koštaju oko 150 evra, iste patike ali bolji kvalitet u Švajcarskoj možete kupiti za 20-50 evra na akcijama.
    Moji prijatelji iz inostranstva koji su mi bili u poseti ostali su šokirani kad su videli cene odeće, obuće, hrane...... kod nas, btw iz Engleske su.
    Ništa im nije bilo jasno, KAKO?
  • gox

    02.09.2016 01:03
    S Vision
    Gde je S Vision kao uvoznik i distributer Nikea?Ko diktira cene Nikea?Sve ovo macku o rep dokle god se uvoznici bave i maloprodajom bice dogovorenih cena,tek kada svako ko ima registrovanu firmu bude nezavisno mogao da uveze sta od ovih brandova hoce van "distributera" moci ce se pricati o slobodnom trzistu.Cak i to da se desi opstace samo naj veci lanci koji mogu da povuku vise robe od ostalih jer ce na kolicinu imati povlastice koje mali trgoviski lanci nece moci da isprate.Sve ovo macku o rep,mnogo para je u igri i svi imaju politicku pozadinu.Zakon o zastiti potrosaca su ovi likovi isposlovali u skupstini na nacin kojim ce se zaobici trzisna inspekcija.Sada imate paradoks da imate pravo reklamacije od 2god,a odobri se mozda 10% podnesenih prijava.Trgovcu je jedino bitno da ne probije rokove obavestavanja o ishodu reklamacije i preko raznih "doo inspekta" satro dobijaju resenja da nesaobraznost nije u skladu sa nacinom koriscenja.
  • Gerga

    01.09.2016 21:12
    Otkrili Ameriku???
    Pa to rade SVI u Srbiji! Razna strukovna kvazi udruženja sa jednim ciljem MONOPOL i TRUST!
    Od frizera do naftaša!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.