Emitovanje 26 digitalnih televizijskih kanala nezakonito?

Javni servis RTS i privatne televizije B92, Prva i Happy protestovale su zbog odluke države da osnuje digitalni terestički servis "Antena plus" ističući da on funkcioniše protiv zakona.

RTS, Prva, B92 i Hepi zahtevaju od direktora JP "Emisiona tehnika i veze" Branka Gogića da odmah prekine nezakonito emitovanje programa u digitalnom servisu, jer navedene televizije trpe materijalnu štetu. Te nacionalne televizije podneće tužbu za nezakonito emitovanje medijskih usluga koje se pružaju iako za njih nisu izdate dozvole na osnovu javnog konkursa i tražiti nadoknadu štete.

"JP "Emisiona tehnika i veze" i preduzeće "Telekom Srbija" grubo kršeći zakon počeli su emitovanje 26 televizijskih kanala u zemaljskom digitalnom servisu Antena plus. Time su preuzeli nadležnosti nezavisnog regulatornog tela REM, koji je jedini nadležan da izdaje dozvole za emitovanje televizijskog programa na osnovu javnog konkursa. Navedene medijske usluge pružaju se iako za njih nisu izdate dozvole na osnovu javnog konkursa, čije izdavanje je nužan preduslov za pružanje usluge televizijskog emitovanja putem terestričkog digitalnog prenosa, u skladu sa odredbom člana 92. važećeg Zakona o elektronskim medijima", navodi se u saopštenju upućenom Savetu regularnog tela za elektronske medije.

Po Zakonu o elektronskim medijima, sama raspoloživost u multipleksu nije dovoljna za pokretanje te medijske usluge. Uvođenjem servisa, koji podrazumeva 26 digitalnih kanala, urušava sa kompletan sistem javnog informisanja u oblasti elektronskih medija. Popunjavanjem slobodnih mesta za televizijske kanale u okviru resursa koji je javno dobro trebalo bi da se realizuje kroz konkruse koje raspisuje REM u funkciji razvoja medijskog pluralizma i boljeg informisanja građana, a ne na osnovu diskrecije bilo kog pojedinačnog privrednog društva, dodaje se.

"RTS i nacionalni komercijalni emiteri podržavaju uvođenje novih servisa i usluga u oblasti elektronskih komunikacija, ali na način koji ne remeti ulogu javnih medijskih servisa u Republici Srbiji i interese nacionalnih, regionalnih i lokalnih televizija i samo ako je uvođenje novih servisa i usluga u oblasti elektronskih komunikacija, odnosno distribucije medijskih sadržaja u skladu sa važećim zakonima", ističu televizije.

 

  • Rade

    19.03.2023 21:50
    Reklame
    Treba da se kazni Pink da ima drzave.Preceste reklame koje predugo traju.Uhvatili su foru da puste reklame na svim kanalima u isto vreme.
  • Zdravko

    21.09.2016 06:21
    @ NS
    Ne znam da li smo kolege,

    Ali ja sam privatnik, programer, radi nas nekoliko, imamo 3 TV-a u poslovnom prostoru, neko pusti muziku, neko discovery, ali bitno samo da nesto zvrnda, da ne poludimo u tisini....

    Od ovog posla malo, malo pa mozak vrljne u stranu..., i treba nesto da zvrnda da ostanemo normalni dok kodiramo, ili kada se kadkad zaglupimo....

    U privatnoj firmi se radi, mada ako niste programer, nema sta da Vam objasnjavam nase probleme...

    Svako ima svoje ludilo, mi ga imamo pooodosta, mozda i previse, i treba nesto da nam zvrnda, bio to internet radio, nekakva utakmica, pucacina(film) na TV, samo na kratko da malo odmorimo glavu od rokova i zahteva(a u podsvesti i dalje razmisljamo o software-u) ili sta vec, samo da ostanemo citavi...

    I onda, taman dok vrtis kanale i pustis nesto da zvrnda zanimljivo, na svaki okrugao sat ide "Minut-Dva Vucica"

    E to nam bas treba....Ma da...
  • /

    20.09.2016 08:33
    /
    rts je taj koji se buni?nesto tu nije rocno

    drzavau organizuje proteste protiv drzave
    ovo mu dodje ko ovi novosadski gradjansku protesti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.