EPS daje radnicima 27 plata da bi otišli u penziju

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da su za zaposlene u Elektroprivredi Srbije koji imaju 40 godina staža, ali manje od 65 godina starosti, obezbeđene stimulativne naknade za odlazak u penziju.

On je novinarima nakon potpisivanja Ugovora sa predstavnicima 15 lokalnih samouprava za dodelu 125 miliona dinara za projekte energetske efikasnosti, kazao da se te stimulativne naknade kreću od pet do 27 prosečnih zarada i da će one uglavnom biti isplaćene radnicima u proizvodnji, odnosno monterima i rudarima koji imaju između 57 i 60 godina i koji više ne mogu efikasno da obavljaju posao.

"To je deo reformskog procesa za koji smo dobili saglasnosti Međunarodno monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke. Stimulacije dajemo radnicima koji su ispunili jedan uslov za odlazak u penziju, jer bi im ona bila umanjena. A to će doneti ogromne uštede EPS-u", naglasio je Antić.

Prema njegovim rečima, do sada se za odlazak iz EPS-a uz stimulativne naknade prijavilo 902 zaposlena i najviše ih je iz Rudarskog basena Kolubara i iz Kostolca i to su uglavnom monteri i rudari. Antić je dodao i da u EPS-u ima oko 1.700 zaposlenih koji imaju više od 40 godina radnog staža, a manje od 65 godina starosti.

Prema ranijim pisanjima medija, prosečna bruto plata u EPS-u je 80.000 dinara, a prijavljivanje za dobrovoljan odlazak iz te kompanije traje do kraja septembra.

Teme

EPS
  • Gasrabajter

    23.09.2016 06:25
    Mozak njegov je neefikasan!!! U Nemačkoj radnici rade i u fabrici do 65 i te godine se povećavaju. Oni koji su stariji nemoraju da rade 3-ću smenu npr. Ako hoće ranije u penziju moze ali sa umanjenom penzijom ako nije bolestan . Tako da se red zna samo lopovi na vlasti glume pamet dok ispunjavaju zahteve mmf-a i uništavaju nam drzavu.
  • @ jo

    22.09.2016 21:48
    Pa ti se meni nerviraš. I to zbog čikica iza MMF-a.
    Pa oni imaju planove za nas i do 2030-te.
    Svaka odluka bilo koje vlade u ime nas će biti zasnovana na oduzimanju imovine.
    One gadne, rogate, crvene, koju su nam oni nevaljali komunisti, kojih više nikada ne treba da se setimo, pu, pu daleko bilo, deco nemojte ni da pomislite na to...
    E, to treba da ti oduzmu.
    Dobri, hrabri amerikanac radi 30 godina pa nema ni stan ni kuću - svoju.
    Ne mere sinu da je ostavi. Ne dao Bog, da kod njih čuju da onaj gadni zubati opasni narod što su ga bombardovali umesto da sebi grade bolnice i škole, da oni imaju nešto što amerikanci nemaju?
    A ti bi da zadržiš svoje otkupljeno. E, ne može.
    Znaju čike šta rade. Eno ti kredita, pa refinansirajućih, pa super, pa hiper, pa daj stan, daj daj...
    Ali, bez nerviranja. Eno, tableta. Čike i to prave.
  • jo

    22.09.2016 20:06
    Lagarija
    Koja lagarija ministra i sindikalaca.Dogovor sa MMF-om podrazumeva smanjenje broja zaposlenih na državnoj grbači tačka.I onda se pojave ovi naši koji tumače kako hoće a sve je pljačka decenije.Digneš cenu struje i gradjani plate te otpremnine.Sa druge strane ti koji maknu tolike pare opet idu na grbaču budžeta i onda treba naći pare za njihove penzije.Presipanje iz šupljeg u prazno u srpskoj režiji.problem u EPS-u je kad " kum nije dugme " iznajmi BMW za 135 soma evra umesto da se vozi busom a da za te pare remontuje mrežu,e tu sindikalaca nigde nema da dignu kuku i motiku jer je taj isti kum sa njima potpisao kolektivni i što bi se oni bunili. Tako kako oni vode državu bi i moja pokojna baba vodila.Uzmeš sa gomile koliko ti treba i ku...iš se kako si uspešan

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.