Državnim službenicima novac i za javljanje na telefon van radnog vremena

Pored nadoknade prekovremenih sati, zaposlenima po ministarstvima i državnim službenicima se plaća i "pripravnost".

Kako navodi "Kurir", ovo znači da se zaposlenima u državnim službama plaća to što se javaljaju na telefon ako nekome od šefova nešto zatreba posle radnog vremena. U nekim ministarstvima, poput Ministarstva odbrane, godišnje se za to izdvoji i pet miliona dinara.

Iako ovu privilegiju omogućava Zakon o platama državnih službenika i nameštanika, postavlja se pitanje opravdanosti izdatka.

Zakonom je regulisano da dodatak za svaki sat pripravnosti iznosi 10 odsto vrednosti radnog sata osnovne plate. Problematično je posebno to ko i kako uopšte kontroliše upisivanje tih sati i ko određuje ko će biti u pripravnosti.

Pored Ministarstva odbrane sa pet miliona dinara, na spisku su i Inspektorat za rad Ministarstva rada sa 1,6 miliona, pri čemu samo ministarstvo je za šest zaposlenih dalo još 66.840 dinara.

Sledi Ministarstvo privrede sa 470.276 dinara za pet zaposlenih, a onda Ministarstvo pravde sa 351.213 dinara takođe za pet zaposlenih. Pripravnost je plaćalo i Ministarstvo finansija i to za 25 zaposlenih i to u visini od 576.000 dinara.

Sva ova izdvajanja su za prvih osam meseci ove godine.

  • nebitno

    26.09.2016 18:08
    Nije ovde bas najjasnije da li se ovo odnosi na situaciju tipa radno vreme do 3, neko zove u 3:05, radnik se slucajno tu zatekao pa za jedno javljanje i odgovor "proslo je radno vreme" bude placen prekovremeno ili neko ko stvarno radi prekovremeno (zbog potreba sluzbe, dezurstva ili neke slicne situacije) bude placen za to sto radi prekovremeno. Ako je ono prvo to je jedna stvar ali nije za zgrazanje to sto se prekovremeni rad placa. Isto i za pripravnost, to je jedna vrsta dezustva, sto ne bi bilo placeno. Da se nesto desi a nema ko da intervenise onda bi bilo gde su i sta rade....
  • Neoplantius

    26.09.2016 18:02
    Hitne intervencije
    Kao majstor na održavanju, znam šta je pripravnost kod nas: dežurstva u slučaju poplava, obijanja, kvara na el. Instalacijama...
  • ns posmatrac

    26.09.2016 12:21
    pripravnost
    To zovu pripravnost.

    Na raspolaganju ako se ukaze potreba za angazovanjem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.