Srbi lažnim brakovima za 3.500 evra rešavali boravak u EU

Slovačka policija presekla je uhodani kanal kojim su mahom Srbi, Crnogorci ili Makedonci preko lažnih brakova za 3.500 evra dolazili do boravišnih i radnih dozvola u Nemačkoj, Danskoj i drugim zapadnim zemljama i uhapsila je petoricu Slovaka koji su od toga napravili rentabilni biznis.

Slovakinje bi prvo sredile sva dokumenta za venčanje u inostranstvu, a zatim su vođene u Srbiju gde bi nakon sklapanja braka dobijale 3.500 evra.

"Zatim bi zajedno sa svojim lažnim suprugom odlazile u Nemačku ili Dansku i tražile dozvolu za boravak", kazala je danas portparolka slovačke policije Denisa Balogova.

Dozvolu za boravak Slovakinje bi u Nemačkoj dobijale lako pošto su državljanke članice Evropske unije, a mladoženjama sa zapadnog Balkana odobravan je takođe bez problema boravak po osnovu spajanja porodice.

Slovačka policija uhapsila je petoricu članova te organizovane grupe, dvojica šefova ostaje tokom istrage u zatvoru dok su preostala trojica puštena da se brane sa slobode. Za krivično delo šverc imigranata preti im po slovačkim zakonima od dve do osam godina zatvora.

Istraga za sada ima čvrste dokaze za pet, a ispituje se još najmanje 20 takvih lažnih namenskih brakova koje su sklopile Slovakinje starosti od 21 do 43 godine sa muškarcima sa zapadnog Balkana.

Od početka godine slovačka policija uhapsila je 23 osobe koje su organizovale lažne brakove da imigranti uglavnom iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Indije i Nigerije dođu do legalnih dozvola za boravak i rad u Nemačkoj ili Danskoj.

  • ex chapman

    26.09.2016 11:45
    slučajno?
    da li je ovo čudna koincidencija ili neko smišljeno vodi kampanju po medijima sa ciljem da se građani Srbije iseljavaju u EU? u Blicu čitav feljton "kako pobeći u..." (parafraziram). da li je to Vođa zaključio da mu ne treba ovakav narod? da će da nabavi sebi bolji narod?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.