FOTO: Petričić više ne crta za Politiku, čitaoci bez objašnjenja

Nedeljno izdanje dnevnog lista Politika pojavilo se danas na kioscima bez karikature Dušana Petričića na naslovnoj strani, pošto je sa njim prekinuta višegodišnja saradnja.

"Da ne bi bilo zabune i nagađanja", naglasio je Petričić u izjavi FoNetu, "obaveštavam poštovaoce i sve zainteresovane, da karikatura objavljena danas na prvoj strani Politike nije moja karikatura", naveo je on.

"Uredništvo očigledno nije smatralo da elementarni red i poštovanje prema čitaocima, pa i prema autoru, nalažu da se uz ovakav potez objavi makar jedan red objašnjenja", ukazao je Petričić.

"Definitivni nestanak moje redovne karikature sa prve strane nedeljne Politike", predočio je Petričić, "ni u kom slučaju NIJE rezultat moje AUTOCENZURE".

U nedeljnom izdanju Politike na naslovnoj strani je karikatura Jovana Prokopljevića, objavljena bez informacije ili objašnjenja čitaocima o ovoj promeni.

NUNS: Cenzura u Politici, novinari da podrže Petričića

Nezavisno udruženje novinara Srbije je posebno zabrinuto, kako je navedeno u današnjem saopštenju, zbog činjenice da se nastavak progona kritičkih sadržaja iz srpskih medija dešava u listu čiji je suvlasnik država koja bi morala da podstiče pluralizam mišljenja i slobodu izražavanja.

Umesto toga, progonom Petričića sa stranice Politike, nastavlja se sužavanje prostora za kritičku misao i javni dijalog u srpskim medijima što može imati katastrofalne posledice po demokratske procese u društvu uopšte.

NUNS apeluje, pre svega, na novinare Politike, ali i novinarska i medijska udruženja, da jasno i javno pruže podršku Dušanu Petričiću i stanu u odbranu sopstvenog dostojanstva i digniteta profesije.

  • Andrija Šrek

    02.10.2016 17:59
    ...?
    Čudite se?
    Mislili ste da će stati posle RTV?
    Eeee....
  • Kek

    02.10.2016 13:53
    @Andra

    Ti ocigledno jedes sendvice za dorucak, rucak i veceru.

    @Kanadjanin

    Mislim da si omasio temu. Nije to bila Politikina odluka.
  • Nizina

    02.10.2016 13:49
    Treba
    Samo ispratiti koliko ce novi karikaturista pecnuti Vucka. Ako ga ne dira imate implicitan odgovor zasto je prekinuta saradnja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.