Jeremić: Srbija ima razloga da bude zadovoljna svojim rezultatom

Vuk Jeremić čestitao je večeras Antoniu Guterešu, koji je izabran za novog generalnog sekretara UN, i ocenio da je glavna svetska organizacija dobila pouzdanog i iskusnog rukovodioca.

On je istakao i da Srbija ima razloga da bude zadovoljna svojim rezultatom, čime je napravljen značajan doprinos podizanju ugleda naše zemlje.

"Mislim da imamo razloga da budemo ponosni našim rezultatom u trci za najvišu poziciju u međunarodnim odnosima - drugim mestom u svetu, a na čelu istočnoevropske grupe", istakao je Jeremić. On je ocenio da je to bolji učinak nego što su mnogi predviđali.

Ko je novi prvi čovek UN?

Antonio Gutereš i ranije je zauzimao visoke pozicije u Portugalu i u međunarodnoj politici.

Bio je visoki komesar UN za izbeglice od juna 2005. do decembra 2015, predvodeći najpoznatiju humanitarnu organizaciju sa oko 10.000 zaposlenih u 125 zemalja. Tokom svog mandata on je nadgledao suštinsku strukturnu reformu UNHCR, smanjivši osoblje u sedištu u Ženevi za više od 20 odsto i podigavši efikasnost agencije i kapacitet za brzo reagovanje.

Pre nego što se pridružio UNHCR, Gutereš je više od 20 godina proveo u portugalskoj vladi i državnoj službi.

Premijer Portugala bio je od 1995. do 2002, kada je bio aktivno uključen u međunarodne napore za rešenje krize u Istočnom Timoru. Početkom 2000-ih bio je predsednik Evropskog saveta, kada je usvojena Lisabonska agenda, a predsedavao je i prvim samitom EU i Afrike.

Za poslanika portuglaskog parlamenta izabran je 1976. godine i tu je proveo 17 godina. U periodu od 1981. do 1983. bio je član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Godinama je bio aktivan u Socijalističkoj internacionali, koja okuplja socijaldemokratske političke partije.

  • BRAVO!

    06.10.2016 21:29
    Meni je izuzetno drago. Zato što Srbija zaslužuje da je predstavljaju samo karakterni ljudi,
    koji neće ništa činiti za državu koja ih je bombardovala najzverskije.
  • socko

    06.10.2016 06:54
    Ovo nema veze sa Srbijom već sa bolesnim političkim ambicijama jednog karijeriste, pri tom čoveka bez mnogo moralnih načela.
  • Grgolj

    05.10.2016 23:04
    Jaka stvar
    Vest dana, popodneva, predvečerja i praskozorja: Jeremić čestitao Guterešu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija