Još tri meseca za zamenu stare zdravstvene knjižice novom

Građani imaju još tri meseca da zamene papirne zdravstvene knjižice elektronskim.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje najavljuju da niko neće ostati bez zdravstvene usluge i posle 1. januara 2017. godine, i ako Ministarstvo zdravlja u međuvremenu ne produži rok za zamenu knjižica.

Naime, stare knjižice važiće i nakon 1. januara sledeće godine, odnosno sve dok je overena, a velikom broju građana ona važi do februara, marta i aprila. Ipak, da bi se produžio roku za zamenu knjižica neophodno je da Ministarstvo zdravlja izmeni Zakon o zdravstvenom osiguranju.

Čipovane elektronske zdravstvene kartice trenutno ima svega trećina od oko sedam miliona osiguranika. Prema podacima RFZO, elektronske zdravstvene knjižice je do 28. septembra dobilo 2.257.755 građana. Zakonski rok za zamenu koji je počeo u januaru prošle, ističe 31. decembra ove godine. Elektronske kartice uglavnom sada imaju zaposleni, koji su ih dobijali preko preduzeća i kompanija u kojima rade.

Troškovi izrade kartice iznose 400 dinara, a plaća ih osiguranik ili poslodavac. Izrađene i personalizovane zdravstvene kartice pored socijalno ugroženih kategorijama stanovništva i novorođenčadi, doniraće se i za decu sa posebnim potrebama i žrtve nasilja u porodici.

Građani koji su ušli u proceduru zamene knjižice žale se da na novu čekaju i po tri meseca, iako je rečeno da je od podnošenja zahteva do dobijanja nove isprave potrebno u proseku 30 dana.

U RFZO objašnjavaju da je produženo vreme čekanja posledica činjenica da je u drugoj polovini ove godine porastao broj zahteva na šalterima Fonda. Elektronske zdravstvene knjižice se prave u Zavodu za izradu novčanica, i kako je ranije saopšteno iz RFZO, mesečno je moguće maksimalno izraditi 350.000 kartica.

Inače, prvobitni rok za zamenu bio je 9. avgust 2014. godine. Zamena postojećih “kartonskih“ isprava započeta je prvo u filijali Valjevo, gde je ukupno zamenjeno svega oko dve hiljade kartica. Međutim, zbog negativne kampanje tokom 2013. godine i slabog odziva osiguranika, projekat zamene je zastao. Kasnije, zakonom o izmenama i dopuni zakona o zdravstvenom osiguranju rok za zamenu je produžen do 31. decembra 2016. godine.

  • Sofija

    21.03.2017 18:03
    Zdrastvena knjizica
    Jos u decembru podnet zahtev za novu knjizicu i jos nema nove, sramota sta se radi to je cist kriminal, uzete pare od naroda a na dokumenata.Kod doktora sve se placa baka 82 godine strasno sve mora da plati nema novu knjizicu kome to reci u ovoj drzavi, svako ima svoje tumacenje od zakona nista haosss
  • Pitanje

    19.11.2016 20:08
    bez cipa
    Da li postoji mogucnost da se zadrze stare zdravstvene knjizice,i ne uzimaju nove
  • Lunatic fringe

    09.10.2016 07:10
    Lud hebe i potkrada zbunjenog.Nerviranje, haos i gužve, a 7 miliona eura u budžet buć.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija