Krediti u švajcarcima stavili na ispit i sudstvo

Vrhovni kasacioni sud mora što pre da se izjasni o problemu građana zaduženih u švajcarskim francima da bi sprečio sve štetne posledice bilo kakvih sporova, poručio je sudija Ustavnog suda Dragiša Slijepčević.

Prema njegovim rečima, Vrhovni kasacioni sud bi trebalo da zauzme jasan stav, da se problem ne bi sveo na to da prvostepeni sud presuđuje jedno, a da drugostepeni predmete vraća zbog formalnih razloga.

"Problem u kojem su se našle hiljade građana stavlja na ispit i sudstvo Srbije - da li je spremno da reši ovaj sporrni slučaj? Ja smatram da jeste", istakao je Slijepčević.

Prema njegovom mišljenju, i raskid ugovora može da bude konačno rešenje. Na primedbu da na tom polju nemamo sudsku praksu, on je rekao da sudska praksa nije unapred data, nego se stvara, pogotovu u novim spornim situacijama. Upitan šta ako Ustavni sud ne bude delio njegovo mišljenje, on kaže da nije nikada rekao da će Ustavni sud nešto prihvatiti. 

"Rekao sam da, u slučaju da redovni sudovi ne pruže zaštitu korisnicima kredita u švajcarskim francima, nastaje problem koji će se u postupku po ustavnim žalbama naći pred Ustavnim sudom. Ako i Ustavni sud ne reši ovo pitanje, ono će se svakako rešavati pred Evropskim sudom za ljudska prava", napomenuo je Slijepčević.

On je mišljenja da banke nisu imale nečasne namere u vreme zaključivanja ugovora i da im nije bio cilj da se po tom osnovu bogate na račun svojih klijenata. On podseća da je cilj valutne klauzule da se njenom primenom samo očuva realna vrednost isplaćene glavnice kredita, u protivnom se ta klauzula zloupotrebljava, jer omogućava bankama da se zbog enormnog rasta kursa švajcarskog franka nerealno uvećavaju iznos svojih potraživanja po osnovu glavnog duga. 

"Zato i sud i ugovorna strana moraju obezbediti primenu valutne klauzule u skladu sa njenim ciljem zbog koga je i ugovorena, a to je isključivo i jedino očuvanje realne vrednosti isplaćene glavnice korisniku kredita", zaključio je Slijepčević. 

  • Bankar

    09.10.2016 21:04
    U slučaju raskida ugovora svaka strana vraća ono što je primila.
    Banka je DALA ŠVAJCARCE.
    Znači nakon raskida ugovora naš klijent vraća nama švajcarce u iznosu koji su primili plus ugovorena kamata za period korišćenja.
    Može.Ne moraju da nas tuže.Neka se jave u banku sa novcem i raskidamo.
    Problem je što klijent hoće da zadrži stan,a da nama ne vrati novac.E to ne može.
  • BANKA 2

    09.10.2016 16:30
    Alo sudija
    Kredit nije UVEĆAN U ŠVAJCARCIMA.U švajcarcima je iznos nepromenjen.
    D je u medjuvremenu porasla TRŽIŠNA CENA STANA, šta bi bilo?
    Da li bi banka mogla da traži raskid ugovora o kreditu, jer bi više zaradila da je kupila stan, umesto da je dala kredit?
    Ugovorena je otplata u TAČNO ODREDJENOJ VALUTI-ŠVAJCARCU.
    Da je banka zadržala te švajcarce, umesto što je odobrila kredit-zaradila bi banka zar ne?
    P ne može samo korisnik kredita da zaradi i profitira i da nema nikakav rizik ni za šta.
  • Banka

    09.10.2016 13:25
    Alo sudija
    Banke žive od toga što na kredite koje daju naplaćuju kamatu od klijenta, a za oročene depozite (štednju) plaćaju kamatu klijentima.
    Šta ću sa oročenom štednjom i tim kamatama? Hoće li i te ugovore da poništi časni sud ili ja odo u stečaj zbog suda?
    Vidimo se u Strazburu za naknadui štete pritiv države Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija