Nije dokazana krivica DB-ovaca za pokušaj ubistva Vuka Draškovića

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio trojicu bivših pripadnika Državne bezbednosti optužbi da su učestvovali u pokušaju atentata na lidera SPO Vuka Draškovića 2000. godine u Budvi, jer tužilaštvo nije uspelo da dokaže svoje optužbe.

Tom presudom, koja je danas objavljena na sajtu Apelacionog suda, odbijena je žalba tužilaštva i potvrđena prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu kojom su oni u septembru prošle godine oslobođeni optužbi. Drašković je kao oštećeni radi ostvarenja svog imovinsko - pravnog zahteva upućen na parnicu.

Optužbi su oslobođeni nekadašnji šef beogradskog Centra DB Milan Radonjić, kao i pripadnici tog centra Ratko Romić i Stevan Basta. Radonjiću i Romiću u toku je suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine i oni se nalaze u pritvoru.

Kao neposredni izvršioci pokušaja atentata na Draškovića ranije su na višedecenijske kazne zatvora osuđeni pripadnici Jedinice za specijalne operacije Branko Berček, Leonid Milivojević i Nenad Ilić.

Radonjić, Romić i Basta bili su optuženi da su dali logističku podršku JSO za izvršrenje atentata, jer su Romić i Basta po nalogu Radonjića više puta išli u Budvu tokom proleća 2000. godine, snimali Draškovićevu kuću u Budvi, a potom foto album sa slikama predali pripadnicima JSO. Oni su se tokom postupka branili da su Draškovića pratili zbog kontakata i sastanaka sa bezbednosno interesantnim osobama.

U obrazloženju odluke Apelacioni sud ističe da nema dokaza na osnovu kojih bi moglo biti pouzdano, na nesumnjiv način, utvrđeno da je kod Radonjića, Baste i Romića postojao prethodni dogovor da se neposredno prikupljaju podaci radi stvaranja uslova i otklanjanja prepreka za ubistvo Draškovića.

  • srna

    21.10.2016 08:59
    apel
    Apelujem na redakciju 021 da naprave listu narko-dilera, ubica i njihovih saučesnika, članova grupa organizovanog kriminala koje je u poslednjih par godina oslobodio krivice Apelacioni sud. Postavlja se logično pitanje: Za koga rade ove sudije????
  • Šteta

    21.10.2016 07:33
    Drugi put neka bolje nišane.
    Dokle će nas ovaj jahati preko medija?
  • Sin

    20.10.2016 20:15
    neka ih
    Ćuti Vuče dobro je da si živ. Meni su jednom kidnapovali mater pa kad su ostvarili šta su hteli vratili su je. Drugi put im nisam dao da moj diplomski rad objave kao svoj pa su je na moje oči ubili a sud je mene poslao u zatvor a posle i u ludnicu zato što sam optužio ubice a ubice su na sudu i priznale ubistvo ali su rekli sudiji da je to ovako među njima i da neće da idu u zatvor ali da zato mene zatvore zbog laganja što je sudija i uradio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija