Nema napretka u sprečavanju sukoba interesa

Pogramski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić ocenio je da je izostao značajniji napredak u oblasti sprečavanja i rešavanja sukoba interesa kod javnih funkcionera i javnih službenika, te da nema suštinskog napretka ni u zakonodavstvu, ni u sprovođenju propisa, niti u edukaciji.

"Iz svih tih razloga verujem da je potrebno da se mnogo ozbiljnije pristupi ovoj temi i zato smo dali preporuke šta bi to trebalo uraditi i koje propise promeniti", kaže Nenadić i dodaje da postoje određene stvari koje upadaju u oči, poput toga da su menjani strateški akti.

Kako kaže, izmenjeni su, međutim, tako da je smanjen obuhvat - umesto planirane aktivnosti da se uredi sukob interesa na jedinstven način kod svih zaposlenih u javnom sektoru, dobili smo plan koji isključuje praktično dobar deo tih zaposlenih i fokusira se samo na službenike u republičkoj, pokrajinskoj i lokalnoj administraciji, a nema na primer ljudi koji rade u ustanovama kulture, zdravstva, školstva, iz javnih preduzeća i tako dalje.

Do sada, kako je rekao, nije bilo političke volje u dovoljnoj meri, a ni svest kod nosilaca odluka o tom problemu nije jaka, jer, generalno gledano, to pitanje se ne razmatra dovoljno pažljivo.

"Često se meša sukob interesa sa vršenjem više javnih funkcija i tako nekim pojavama koje su tu negde povezane, ali nije to isto, a premalo se pažnje obraća pitanju odlučivanja u konkretnim situacijama. Dakle, daleko smo od toga da možemo da kažemo da je kontrola efikasna", kaže Nenadić.

Prema njegovim rečima, sukob interesa nije sam po sebi ni prestup ni zločin, a jeste, ukoliko se ne razreši kako treba u javnom interesu i ističe da je to situacija koja je opasna i iz koje mogu da proisteknu zloupotrebe. Navodi da, ako se pogleda unazad nekoliko godina, od kako su počeli da se primenjuju strateški akti, može se reći da aktivnosti iz njih nisu sprovedene, čak ni prema onome što je napisano u tim akcionim planovima i zato još uvek nema nekog bitnijeg pomaka.

Kaže i da će vrlo brzo biti donet novi zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji bi trebalo da reši neke probleme koji su uočeni u praksi, naročito kada je reč o kontroli imovine funkcionera, prijavljivanju njihovih interesa. Taj zakon je, dodaje, svakako najvažniji, ali on nije jedini, treba obratiti pažnju i na propise o državnim službenicima, na pojedine javne nabavke ili na neke posebne profesije, poput policije, gde takođe postoje pravila o sukobu interesa. Generalno, kada je reč o državnim službenicima, problem jeste to što nema nekog adekvatnog praćenja šta se dešava, da li se pravila uopšte primenjuju, kao i da nema nikakvog kažnjavanja.

  • Zivan

    21.10.2016 06:57
    Sukob interesa je pozicija idealna za korupciju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija