Turska tražila da se zatvore Gulenove škole u Srbiji

Turska vlada uputila je zvaničan zahtev Vladi Srbije kojim se traži zatvaranje svih škola pod patronatom verskog vođe "Hizmeta" Fetulaha Gulena u našoj zemlji.

Nakon neuspelog državnog udara, režim u Turskoj optužio je verskog vođu Gulena, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama, da je pokušao da svrgne predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Da je ovakav zahtev poslat Srbiji potvrdio je glavni savetnik turskog premijera Jildrimija, Mehmet Akarč. On je u razgovoru za "Blic" rekao da je Srbiji takav zahtev poslat, te da su dobili pozitivne signale po tom pitanju.

"Vaši zvaničnici su Turskoj pružili podršku u borbi protiv terorizma", poručio je on.

Predsednik vladine Organizacije Turaka u dijaspori Kudret Bulbul upozorio je Srbiju na pretnje koje dolaze od institucija pod kontrolom Fetulaha Gulena, kojeg Turska smatra teroristom odgovornim za pokušaj puča 15. jula.

"Organizacija Fetulaha Gulena posluje širom sveta, a svoje ljude ima i na Balkanu. Znamo za jednu školu u Beogradu, ali sumnjamo da ih ima više u Srbiji. Najviše ih je, što se Balkana tiče, svakako u BiH. Savetujem Vladi vaše i ostalih balkanskih zemalja da sprovedu istragu takvih institucija i ispitaju ljude koji rade u njima dok ne bude prekasno. Oni rade pod maskom dobročinstva, otvaraju škole i univerzitete, a zapravo rade državama iza leđa. Ubacuju svoje ljude na uticajne pozicije u sudstvu, vojsci, policiji, ministarstvu", kaže Bulbul.

On je dodao da će ukoliko se Gulenove škole u inostranstvu zatvore, Turska obezbediti sredstva za nove škole, kako "đaci i studenti ne bi bili na gubitku".

Škola o kojoj turski zvaničnici govore je Osnovna škola "Bejza" na Čukarici, kao i "Bejza edukativni centar" u samom centru Beograda. Rukovodstvo ove škole je ranije izjavljivalo da se ne plaše zatvaranja.

Duhovni vođa "Hizmeta" ima ovakve ustanove u više od 100 zemalja širom sveta, a Rusija je jedna od retkih koje nisu dozvolile otvaranje takvih obrazovnih institucija. Što se tiče regiona, najviše ih ima u Makedoniji - deset, Bosni i Hercegovini - sedam i još četiri na Kosovu. 

  • Čučuk Stana

    26.10.2016 13:10
    Ko ide u tu školu u Beogradu? Naše škole poluprazne a postoji turska škola u centru Beograda?!
  • ...

    26.10.2016 11:06
    ...
    e a el nije na tom faksu diplomiro precednik?

    a da turci prestanu da misle da su nase drzave njiov sandzak?

    ruje su im iznad...nek se zamisle ako budu morali da pakuju stvari iz KONSTANTINOPOLA!!!!

    mogu i one minarete sa Agia Sophia da ponesu...da ne rusimo ...

    sumLJam da cete mi objavite ovo bu...who cares.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.