Kafa skuplja od Nove godine

Posle Nove godine kafa će poskupeti, ali još nije poznato za koliko.

Zbog konstantnog skoka cene kafe na svetskom tržištu i domaći proizvođači razmišljaju o povećanju cene, što će se gotovo izvesno dogoditi od 1. januara.

Cena kafe na berzama skače još od avgusta, a prema dosadašnjim analizama, još uvek nije dosegla maksimum. Sagovornik "Blica" iz jedne od najvećih domaćih industrija kaže da cena kafe na svetskom tržištu raste već gotovo godinu dana.

"Prošli rod u Brazilu, najvećem svetskom proizvođaču 'arabike' debelo je podbacio, a isto se dešava i sa novim rodom, pre svega zbog nedovoljne količine kiše. Isto se dešava i u Vijetnamu, gde se proizvodi kafa 'robusta'. Zbog svega toga cena kafe na njujorškoj i londonskoj berzi, koje su ključne za trgovanje ovom biljkom, znatno su skočile", objašnjava sagovornik ovog lista.

Domaći proizvođaći navode da su nekoliko meseci pokušavali da unutrašnjim resursima amortizuju ovaj udar, ali da je sada neminovno da cena bude barem delimično korigovana.

Statistike pokazuju da građani Srbije svakog dana popiju tri šoljice kafe, Najviše se pije turska kafa, ali u poslednje vreme raste i potrošnja espresa i instant kafe.

Teme

kafa
  • socko

    03.11.2016 08:49
    Kupujte kafu u Mađarskoj ili na pijaci istu tu od švercera. Razlika u kvalitetu je nemerljiva.
  • Iskreno

    28.10.2016 23:49
    Pa zašto svi kukate na kvalitet kafe u prodavnicama - koja je ispržena, mlevena i zapakovana ko zna kad - a ne uzimate u malim pržionicama gde možete uzeti u zrnu, svežu i pravu čistu kafu? Ko je onda tu kriv što pijete "smeće"?
  • oooo

    28.10.2016 13:31
    Ja ne kupujem domacu kafu, uzimam u marketima neku crnogorsku (kad je nadjem, nema je uvek), boljeg je ukusa a cak je i jeftinija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija