Nađen kompromis, povećanje plata u pravosuđu od pet odsto

Predstavnici Ministarstva pravde na čelu sa ministrom pravde Nelom Kuburović i predstavnici Sindikata pravosuđa Srbije i Sindikata organizacija pravosudnih organa Srbije (SOPOS) pronašli su kompromisno rešenje o načinima unapređenja statusa i materijalnog položaja zaposlenih u pravosuđu.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva pravde, na sastanku je formirana i zajednička radna grupa čiji je cilj izrada nacrta zakona "koji bi trebalo da na zaseban način uredi položaj zaposlenih u pravosuđu, kao i da regulisanje njihovog položaja izuzme iz Zakona o držanim službenicima i nameštenicima".

Dodaje se da je tokom današnjeg sastanka dogovoreno da se nastave pregovori između predstavnika sindikata i ministarstva o daljem poboljšanju položaja zaposlenih u pravosuđu.

Predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slađanka Milošević je potvrdila za N1 da je došlo do kompromisa i da je sindikat prihvatio povećanje plata od pet odsto.

"Nastavljamo pregovore s Ministarstvom pravde, a cilj tih razgovora je da se budžetom za 2017. predvidi novo povećanje plata za 16.000 radnika u pravosuđu", rekla je ona.

Podsetimo, prethodno je najavljeno da će zaposleni u pravosuđu stupiti u utorak, 1. novembra u štrajk, zbog minimalnih plata, što će dovesti do kolapsa u pravosudnom sistemu. Kako je ranije za 021 navela predsednica Sindikata pravosuđa Slađana Milošević, nije postignut dogovor između Republičkog odbora Sindikata pravosuđa i ministarke pravde Nele Kuburović, a u vezi sa tim da se zaposlenima u pravosuđu povećaju plate. Naime, kako navode iz Sindikata, u odnosu na obim posla i odgovornost koju imaju, zaposleni u pravosudnoj administraciji imaju mizerne plate.

"Rezultati sednice su jalovi, rezultat je i dalja neizvesnost i pokušaji za koje ne znamo hoće li biti uspešni ili ne. Republički odbor je nezadovoljan odgovorima i stupiće u generalni štrajk, ondnosno totalnu obustavu rada 1. novembra, sa samo jednim zahtevom, a to je povećanje zarada", objasnila je za 021 Milošević.

Ona je podsetila da pravosudna administracija već šest godina nije dobila povećanje plata i naglašava da ne mogu da prežive sa 25 do 35 hiljada dinara.

Pravosudna administracija uključuje zaposlene u tužilaštvima, sudovima i zatvorima.

  • Smrdija

    01.11.2016 09:49
    Mislite na ono pravosudje koje oslobadja kriminalce ?
  • SOLIDARAC

    01.11.2016 05:30
    PREDLAŽEM :
    1.Razdvojiti sudske funkcije od administrativno-tehničkih u sudovima.
    2. Zaposleni u sudovima na adm.teh.poslovima treba da osnuju SVOJ
    sindikat jer će uvek, kao i do sada, biti izdati.
    - prilikom prošlog štrajka pravosuđa u Sudu u Novom Sadu ova
    inicijativa nije prihvaćena jer, kako rekoše,,imaju svoj sindikat,,
    MALE PLATE U PRAVOSUĐU, policiji, državnim upravama, zdravstvu,
    prosveti...NEMINOVNO PROIZVODE KORUPCIJU !Kome to odgovara ?
  • Outlaw

    31.10.2016 21:12
    @BLOKADA RAČUNA
    @BLOKADA RAČUNA: Racuni su u blokadi zato sto su uvodjenjem notara znacajno smanjeni prihodi suda, odnosno taj ogroman novac koji se slivao na racun suda danas se ide na racune notara - odabranih pojedinaca o kojima necu dalje trositi reci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.