Lekari na sudu zbog smrti dečaka branili se ćutanjem

Istraga o smrti dečaka Aleksandra Adamovića iz sela Županjac kod Lazarevca, koji je dobio sepsu nakon preloma ruke i potom preminuo, vodi se već nekoliko meseci.

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu vodi postupak protiv dvojice lekara sa Dečije univerzitetske klinike u Tiršovoj, Đorđa Topličića i Siniše Dučića. Oni su osumnjičeni za teško delo protiv zdravlja ljudi, a kako saznaju današnje Novosti, na ispitivanju u tužilaštvu branili su se ćutanjem.

Siniša Dučić je inače hirurg ortoped i poslednje tri godine zamenik generalnog direktora bolnice. Doktor Đorđe Topličić je lekar na specijalizaciji u Tiršovoj. Kada je dečak preminuo krajem novembra prošle godine, policija je na zahtev tužilaštva dostavila kompletnu medicinsku dokumentaciju o tome kako je četvorogodišnji Aleksandar lečen. Nakon sprovedene predistrage, tužilaštvo je u aprilu pokrenulo postupak protiv dvojice doktora. Inače, za krivično delo protiv zdravlja ljuid, za koje se oni sumnjiče, zaprećena je kazna do osam godina zatvora.

U istrazi sredinom novembra biće saslušano nekoliko svedoka, kao i roditelji dečaka Dragana i Dejan Adamović. Takođe, tužilaštvo će naložiti i da se uradi medicinsko veštačenje kako bi se utvrdilo šta je prouzrokovalo smrt i da li je Aleksandar adekvatno lečen.

Inače, roditelji dečaka su ranije u tužilaštvu dobili obdukcioni nalaz kojim je ustanovljeno da Aleksandar uopšte nije imao prelom lakta, kako mu je to nakon rendgentskog snimanja u bolnici dijagnostikovano. Pošto se okliznuo i pao, samo je nagnječio lakat, pokazala je obdukcija.

Kako je Novostima pričao njegov otac Dejan, u bolnici su "Tiršovoj" mu je cela ruka stavljena u gips, koji je previše stegnut. Aleksandar je dobio zagušenje krvi i na kraju trovanje. Četvrto jutro posle pada dobio je visoku temperaturu i preminuo u kolima na putu do doma zdravlja u Lazarevcu. Dan pre toga bio je na kontroli u bolnici u Tiršovoj, gde mu je ruka ponovo snimana bez skidanja gipsa i gde je roditeljima rečeno da je sve u redu.

Obdukcija je kasnije utvrdila da je Aleksandar dobio sepsu i da se bakterija koja je izaziva proširila na pluća. Ustanovljeno je i da je dečak bio generalno zdrav i da je sve ostalo bilo u redu. 

Slučaj završio u Novom Sadu

Kako priča Milan Lazarević, advokat porodice Adamović, Aleksandrovi roditelji Dragana i Dejan su zbunjeni, jer ih za godinu dana niko nije zvao na saslušanje da ih upita šta se to zbilo. Nisu imali nikakve informacije ni da je Republičkom javnom tužilaštvu da ispitaju šta se dešava u slučaju vezanom za smrt malog Aleksandra.

Odgovor koji su dobili iz RJT je da su njegovu predstavku dostavili Apelacionom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, kako bi je oni prosledili nadležnom tužilaštvu na postupanje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.