Sutra 10 godina od proglašenja Ustava

Deseta godišnjica proglašenja novog Ustava, prvog od uspostavljanja Srbije kao samostalne države, navršava se u utorak, 8. novembra.
Ustav je proglašen 8. novembra 2006. godine na svečanoj sednici u Domu Narodne skupštine u Beogradu.
 
Novi ustav je prethodno 30. septembra jednoglasno usvojila Skupština Srbije, a potvrđen je i na referendumu 28. i 29. oktobra 2006. godine. Prema konačnim rezultatima Republičke izborne komisije na referendum je izašlo 54,91 odsto ili 3.645.517 birača, a za novi ustav glasala su 3.521.724 birača, odnosno 53,04 odsto.
 
Ustav se sastoji od preambule kojom se utvrđuje da je Kosovo sastavni i neotuđivi deo suverene Srbije. Nakon preambule sledi 206 članova grupisanih u 10 delova. Prvi član kaže da je Srbija država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive.
 
Stručnjaci ocenjuju da će u procesu pristupanja Srbije EU biti potrebna dva tipa izmena Ustava, od kojih bi se jedna odnosila na unošenje odredbi o prenosu dela suvereniteta na EU i direktnu primenu dela evropskih propisa, pre svega uredbi, što su morale da učine sve zemlje koje su se priključivale EU. Druga izmena odnosila bi se na usaglašavanje sa standardima EU u oblastima u kojima to još nije učinila, pre svega po pitanju nezavisnosti sudstva. 
 
Stručnjaci ističu da izmene Ustava ne znače odricanje od suvereniteta i navode da su članice EU to različito definisale, poput Francuske koja je takozvanom integrativnom klauzulom definisala da zemlje članice zajedno vrše suverenitet.
 
Prema oceni stručnjaka, nasuprot uvreženom mišljenju, odnos sa Kosovom neće biti glavna tema kad je reč o izmeni Ustava.
 
U skladu sa usvojenim Akcionim planom za poglavlje 23 predviđeno je da novi Ustav Srbije bude usvojen do kraja 2017. godine, odnosno da budu usvojene izmene koje se odnose na pravosuđe. Prema tom planu, do kraja septembra 2016. trebalo je da ovlašćeni predlagač, odnosno najmanje trećina poslanika inicira promene Ustava i usvoji predlog za promenu Ustava, ali to se još nije desilo. 
 
Akcionim planom predviđeno je da u četvrtom kvartalu ove godine bude izrađen radni tekst Ustava i održana javna rasprava, a potom da Vlada u prvom kvartalu 2017. godine predlog Ustava uputi na mišljenje Venecijanskoj komisiji. 
  • Baba koja sniva

    07.11.2016 19:30
    Ne bih ja Ustavom zvao nešto što niko ne poštuje.
    Crteži i maštanja na papiru jesu, ali...
  • Gerga

    07.11.2016 13:06
    Predlažem
    da ponovimo glasanje, pogotovo o preambuli!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.