Matura umesto prijemnog na fakultetima za dve godine

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je uvođenje pilot projekta nacionalne mature od 2018. godine, koja bi trebalo da zameni prijemni ispit na fakultetima.
Na taj način će se, kako kaže, srednjoškolcima omogućiti "mnogo kvalitetniji prelazak iz srednjih škola na studije".
 
"Sada imamo model da učenik mora da radi prijemni na jednom fakultetu, pa ako ga ne upiše tek u narednom roku može da aplicira za nešto gde je ostalo mesta. Možda njega to ne zanima", pojašnjava ministar. Sa položenom nacionalnom maturom svaki maturant moći će da pošalje prijave na neograničen broj fakulteta. 
 
"Drugi benefit je što će se na taj način raditi ocena škole, eksterna ocena jedne cele generacije, jer se tu neće polagati predmet, dva. Sadašnja matura je improvizacija potpuna", rekao je Šarčević. Prema njegovim rečima, nacionalna matura odavno je trebalo da bude uvedena, naredne dve godine će trajati pripreme i finansira se iz IPA fondova.
 
Postojaće i stručna matura na kojoj će se polagati razlika ako se iz neke stručne škole pređe na studije koje nisu srodne.
 
Osim nacionalne biće uvedena i međunarodna matura koja, kaže ministar, uzor svima u svetu, postoji od 1970. godine i obuhvata sve kontinente. Njeno polaganje je malo teže, ali ko je prođe ima otvorena vrata da se prijavi na najprestižnije svetske univerzitete poput Harvarda, Sorbone, kao i da dobije razne stipendije.
 
"Sve to će dovesti da nastavnik i učenik postaju saveznici u procesu, jer se trude da dođu do znanja, da to znanje bude vrednovano kroz neku ocenu koja će doći čak sa drugog kontinenta", rekao je Šarčević.
 
Informatika obavezan predmet od iduće godine
 
Ministar Šarčević je najavio da će informatika biti obavezan predmet od naredne školske godine. Pojasnio je da će informatika biti uvedena umesto izabranog sporta, jer se mora voditi računa o opterećenju učenika.
 
"Moramo razvrstati šta opterećuje, a šta rasterećuje učenike. Izabrani sport je opterećivao", smatra ministar. Naveo je da će uz postojeća obavezna dva časa fizičkog, učenici imati svakodnevne fizičke aktivnosti kroz orijentiring i razne druge sportove.
  • Marjan

    13.11.2016 13:54
    Matura je maska za kontejner
    Систем генерише проблеме и то траје бар последњих 20 година. Универзитетски сам професор, али нажалост могу само беспомоћно гледати шта се дешава. Стидим се сјајних студената (у свакој генерацији има их између 5% и 10%) јер знам да ће послове наставника у основним и средњим школама по правилу добити они најгори (неретко полуписмени) по кључу непотизма или партијске припадности. Директоре у школама постављају политичке организације, а потом такви директори (политички наметнути и по дефиницији уцењени) у школе уводе најгори кадар. Шта рећи за директора који заузима исту позицију по 10 или више година (такав статус је извор корупције). Избор новог наставника сасвим је нетранспарентан - ту просек не вреди ништа (може бити и сметња, јер нестручан директор не подноси стручног наставника). Нертко се крше и правилници о стручном образовању наставника, чак и у универзитетским центрима попут Новог Сада, Београда и Ниша у којима постоји велики број незапослених наставника одговарајућег стручног профила. Инспекцијске службе школских управа на пријаве не реагују јер је и сам начелник школске управе постављен по партијској линији (јасно је да начелник школске управе неће послати инспекцију директору који му је партијски колега, а ако је и пошаље, инспекција ће констатовати "беспрекоран рад"). Избор наставника на факултиетима је посебна прича. Мислим да је довољно рећи да се у Србији на државним универзитетима може добити звање редовног професора (највише наставно звање) у пољу друштвени
  • Tanja

    11.11.2016 13:52
    Gospodine MINISTRE!
    Da li ste razmišljali da ne možete decu koja su već upisala srednju školu da terate na polaganje tzv, nacionalne mature.Decu treba za tako nešto prvo pripremiti.Tj Vaš novi izum možete započeti sa sadašnjim osnovnoškolcima i pripremiti ih za to, a ne dirati decu koja su već upisana u srednju školu.Osim toga, iskustvo mi kaže da je sramota i ova sadašnja tzv. MALA MATURA koju deca polažu. Zašto pitate se? E pa zato što je potpuno beskorisna.Posle mature neka deca Čitaj ona sa vezama svejedno upišu školu koju žele bez obzira na broj bodova.Moje dete koje je imalo 99 bodova i dete sa 73 boda idu u isto odeljenje, pa se moje dete pita zašto sam ja bila VUKOVAC ,kad ovaj sa dobrim uspehom upisao isto što i ja.
    Znači gospodo Vi hoćete to isto i pri upisu na fakultet? Sram Vas bilo. Samo da znate nećemo ni mi roditelji više ćutati nad Vašim beskorisnim pilot projektima, koji decu vode u propast,
  • Ma da...

    11.11.2016 07:34
    Jos jedna briljantna ideja
    Pa u pravu je ministar, kuca se obicno gradi od krova... Videla zaba da se konj potkiva

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.