Nastavlja se proces po zahtevu za rehabilitaciju Nedića

U Višem sudu u Beogradu biće nastavljen postupak po zahtevu za rehabilitaciju Milana Nedića, predsednika srpske vlade za vreme okupacije tokom Drugog svetskog rata.
Za današnje ročište sud je u septembru najavio ispitivanje tri svedoka, a to su nekadašnji novinar "Politike" Antonije Đurić, direktor Muzeja za genocid Veljko Đurić Mišina i Dragan Aleksić iz Instituta za noviju istoriju Srbije.
 
Sud je takođe zatražio i dodatne materijale u vezi sa Nedićem od arhiva Srbije, Jugoslavije i Beograda, kao i od vojnog arhiva. 
 
Nedićevi potomci zatražili su od suda da rehabilituje, odnosno da poništi Uredbu Vlade FNRJ kojom je Milan Nedić proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava. 
 
Milan Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica. Navodno je u pritvoru izvršio samoubistvo, a nikada nije objavljeno gde je sahranjen. 
 
U dosadašnjem toku postupka saslušano je nekoliko svedoka. 
 
Postupak po zahtevu za rehabilitaciju izazvao je negodovanja u javnosti, budući da jedan deo građana smatra da je Nedić zločinac i da sud treba da odbije rehabilitaciju.
  • Nemanja

    28.11.2016 11:14
    Gde ste partizani, konji vrani?
  • panonius

    28.11.2016 10:55
    pustite sve iz cirkusa !
    Da li ovde postoji neko koji ima pametnija posla nego da čačka po prošlosti ?! Stvarno ima dokonih likova !!! Nego , braćele , od čega ćemo živeti ??? Od ovakvog grabuljanja većina neće !!
  • Đed Đuro

    28.11.2016 09:30
    Žrtve njegove miroljubive politike u grobu se prevrću. U normalnom svetu ovo nije moguće. Zamislite rehabilitaciju Petena u Francususkoj ili Kvislinga u Norveškoj! To ima samo u ovoj i sličnim fašističkim pišurijama od države.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.

Evropa danas slavi Dan pobede nad fašizmom

U Evropi se danas, 8. maja obeležava Dan pobede nad fašizmom u znak sećanja na dan kada je 1945. stupila na snagu bezuslovna kapitulacija Nemačke u Drugom svetskom ratu.