Utvrđena lista kandidata za REM

Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije utvrdio je danas listu kandidata za članove Saveta REM-a koje su predložili univerziteti akreditovani u Srbiji i koje su predložila udruženja čiji su ciljevi ostvarivanje slobode izražavanja i zaštita dece.
Kandidati 56 civilnih organizacija su Radoje Pujović i Radoslav Nikolić, a kandidati univerziteta su Vladimir Tomašević i Goran Petković.
 
Poslanici opozicije tražili su, međutim, da se odloži razmatranje liste kandidata civilnog sektora zbog tužbe Upravnom sudu koju je podnela grupa organizacija čiji kandidati u Skupštini Srbije nisu izabrani. Poslanici su na sednici parlamenta 14. oktobra morali da se odluče između Snežane Stojanović Plavšić i Milana Antonijevića, ali niko od njih dvoje nije dobio dovoljan broj glasova, pa je od nevladinih organizacija traženo da ponovo predlože svoje kandidate.
 
Lista novih kandidata utvrđena je na današnjoj sednici odbora, ali poslanici opozicije osporavali su relevantnost pojedinih nevladinih organizacije koje su ih predložile. Opozicija je tražila i da se razmatranje kandidata nevladinog sektora odloži dok se ne okonča upravni spor koji je pokrenut po tom pitanju.
 
Poslanik Sandžačke demokratske akcije Enis Imamović rekao je da bi bilo dobro sačekati da se završi upravnu spor s obzirom da je dovedena u pitanje skupštinska procedura. Poslanica Demokratske stranke Vesna Marjanović rekla je da ne treba ići na silu u neku proceduru koja ne može da donese dobre rezultate ; i istakla da moraju da se biraju najbolji ljudi po najboljoj mogućoj proceduri za člana regulatornog tela, koje inače, kako je navela, ne radi dobro svoj posao.
 
Poslanica Dosta je bilo, Ana Stevanović rekla je da se mora razmotriti apel nevladinog sektora i da se zato treba odložiti razmatranje novih kandidata. Ona je dovela u pitanje i relevatnost organizacija koje su predložile nove kandidate.
 
Predsednica odbora Maja Gojković rekla je da Snežana Stojanović Plavšić i Milan Antonijević po proceduri ne mogu ponovo da budu birani i da bi drugačija odluka Ustavnog suda predstavljala presedan.
 
Ona je podsetila da za Snežanu Stojanović Plavšić nije glasao ni jedan poslanik, a da je za Milana Antonijevića glasalo 26 poslanika. "Ja da sam dobila toliki broj glasova ne bih insistirala da ponovo budem kandidat. Nula glasova i 26 je zaista poražavajuće", rekla je Gojković, navodeći da ne razume čemu toliko insistiranje na tim kandidatima.
 
Ona je kazala i da poslanici za njih nisu glasali možda jer nisu smatrali da su organizacije koje su ih predložile relevantne ili zbog njihovog političkog profilisanja kandidata. Poslanica Nataša Mihajlović podsetila je da je Snežana Stojanović Plavšić bila državni sekretar u ministarstvu informisanja 2009. godine kada je usvojen katastrofalan Zakon o informisanju što je apsolutno diskvalifikuje da se ima uopšte bilo kakve sa medijima.
 
Grupa organizacija civilnog društva pre nekoliko dana je saopštila da odbija da učestvuje u "lažiranom procesu" izbora članova Saveta REM-a i ukazala da ima "zloupotrebe i političkih pritisaka". Te organizacije su zatražile od Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje da obustavi ponavljanje postupka izbora člana Saveta REM iz redova civilnog društva i da Skupštini vrati na glasanje postojeći predlog.

Teme

rem
  • Kth

    28.11.2016 21:37
    Sto ne ukini tu nesposobnu agenciju, sta li je vec. Ne rade svoj posao tako da ne treba ni plate da dobijaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.