Tribunal objavio međunarodne poternice za radikalima

Sudsko veće Haškog tribunala danas je povuklo oznaku tajnosti s međunarodnih poternica raspisanih za troje srpskih radikala - Petrom Jojićem, Vjericom Radetom i Jovom Ostojićem, koji su pred tribunalom optuženi za nepoštovanje suda.
U saopštenju sudskog veća ukazano je da, iako je više puta Srbija upozorena da mora da ih uhapsi i izruči Tribunalu, po toj odluci nije postupljeno. Zbog toga je sudsko veće skinulo oznaku tajnosti sa međunarodnog naloga za hapšenje Jova Ostojića i objavilo redigovane verzije međunarodnih naloga za hapšenje Petra Jojića i Vjerice Radete.
 
Tribunal je letos od Srbije tražio da pod hitno promeni svoje zakonodavstvo kako bi bilo u skladu sa međunarodnim obavezama, među kojima je i ispunjenje naloga za hapšenje i izručenje tih radikala. Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu zaključio je 18. maja da prema srpskom Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom nisu ispunjeni uslovi za njihovo hapšenje i predaju Hagu.
 
Viši sud je naime zaključio da postoji pravna obaveza Srbije da isporučuje samo okrivljenjene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti, što kod radikala nije slučaj jer se terete za nepoštovanje suda, odnosno uticanje na svedoke u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja.
 
Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića da su vršili pritisak na dvojicu svedoka tužilaštva da svedoče u korist Sešelja, nudeći im protivusluge.
  • nije

    30.11.2016 19:15
    valjda
    nek im pomogne svonja
  • Đura

    29.11.2016 19:01
    Ne znaju
    Ne znaju oni sa kim se kače.Kada im Vjerica na brzinu baci dve tri kletve videće oni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija