"Jura" samohranoj majci oboleloj od raka dala otkaz na bolovanju

Iako je na bolovanju zbog operacije dojke i hemoterapije, Violeti Petrović (41) je juče iz kompanije "Jura" gde je bila zaposlena poslednjih 18 meseci, telefonom javljeno "da im više nije potrebna" i da dođe po svoju dokumentaciju.

Od trenutka kada je saznala da je ostala bez posla, Violetu ne napušta osećaj bespomoćnosti. Ne zna šta će sa sobom i jedino što je mogla bilo je da svoju muku objavi na Fejsbuku, a njen status brzo je usijao društvene mreže.

"Upravo su me zvali iz Jure i rekli da sam dobila otkaz. Nema veze što sam na bolovanju, nema veze što imam karcinom. Kažu mi da idem da mi vrate radnu knjižicu, super. Gde je sad premijer? Ne tako davno je rekao da baš u leskovačkoj "Juri" radnici imaju pravo da se leče, i da ne mogu da dobiju otkaz ako se razbole. Znam ja da se bolovanje ne toleriše u Juri i da se zbog toga gubi posao. Bila sam zdrava žena, aktivni planinar, dok me nije zadesila bolest. Otišla sam na bolovanje 18. septembra, a na operaciju četiri dana kasnije. Od tada tri hemoterapije i čekam da od 20. decembra počne četvrta. Nikome više od mene nije stalo da sačuva posao i ne bih se igrala s tim, ali moram da se izlečim da bih se vratila. Moram da se borim za život i za posao, zbog svog dvanaestogodišnjeg sina, koji ima samo mene na ovom svetu", objavila je Violeta.

Violeta tvrdi da joj je otkaz saopšten telefonski.

"Pozvala me je neka žena, koja se predstavila da je iz "Jure" i rekla da mi je 30. novembra istekao ugovor i da mi ga neće produžiti. Bila sam u šoku i pitala da li znaju da imam karcinom i da sam zaista teško bolesna. Hladnim glasom mi je odbrusila da joj je žao i da dođem po svoju dokumentaciju. Htela sam da je pitam kako da dođem kad jedva stojim na nogama, ali je ona već spustila slušalicu. Bila sam među najboljim radnicima. Nisam imala nikakva odsustva niti izlaženja s posla, pa sam često dobijala stimulaciju. Istovremeno sam trpela najgora moguća poniženja šefova samo da bih zadržala posao. Sve što je bilo u mojoj moći ja sam ispunila, ali nisam mogla da se borim protiv bolesti i da radim. Uredno sam im dostavljala izveštaje i doznake i znali su od čega bolujem", priča ona.

Violeta sama brine o sinu jer njegov otac ne želi da plaća izdržavanje. Čak je nekoliko puta bio u zatvoru zbog neplaćanja alimentacije.

"Neću odustati od života zbog ovoga, ali ću pokušati da se izborim za svoja prava i prava svih žena koje rade u ovakvim kompanijama. Tretiraju nas kao robove i znam da će se javiti neki koji će ih braniti i da je mobing teško dokazati, ali to ne znači da on ne postoji", dodaje.

Violeta je posle operacije saznala da je tumor zloćudan i da mora da prima terapiju. Koji su rezultati lečenja, saznaće za nekoliko dana.

Sindikat očekuje reakciju države

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" zatražili su danas da premijer Srbije Aleksandar Vučić i Ministarstvo rada zaštite radnicu kompanije Jura Violetu Petrović.
 
Sindikat "Sloga" je podsetio da je premijer više puta u svojim istupima kao i tokom nedavne posete "Juri" u Leskovcu izjavio da je sve idealno u toj kompaniji i da svako ima pravo na lečenje, bolovanje i rađanje dece po zakonu, a da je Inspekcija rada utvrdila da u "Juri" nisu uočene veće nepravilnosti.
 
"Koje veće nepravilnosti ima od otkaza bolesnoj ženi i samohranoj majci koja je nakon saznanja da je dobila karcinom i tretmana hemoterapije otpuštena? Dokle ćete više tolerisati ponižavanja i istupe Jure koja je svojim stalnim ispadima postala najomraženija strana kompanija u Srbiji, ili ćete opet da nas optužite da rasterujemo strane investitore", pitala je "Sloga" premijera.
 
U saopštenju tog sindikata navedeno je da su u "Juri" radnici dobijali otkaz "samo zbog pokušaja sindikalnog organizovanja" i da je Inspektorat rada umesto da štiti radnike dobio na poklon automobil od te kompanije

Na šta su sve radnici prinuđeni, odnosno šta sve trpe zbog posla, čitajte OVDE.

  • Andjela

    01.12.2016 23:05
    Plata za vreme bolovanja
    Koliko ja znam, dok je neko na bolovanju, dobija platu od države. Moja koleginica je takođe imala rak dojke i 6 meseci je bila na bolovanju i socijalno joj je isplaćivalo plate. Možda nisam u pravu ali čini mi se da je tako pričala.

    Bolesnoj ženi bih poručila da je taj karcinom dobila zbog tog maltretiranja na poslu i stresa i da veruje da su joj možda ovim otkazom učinili uslugu. Sve se dešava sa razlogom. Sigurno Bog ima druge planove za Vas, ili ne bi ovako postavio stvari. Slušajte dok ste na bolovanju motivacione govornike koje imate na YT i vrlo brzo će te shvatiti da se sve dešava za Vaše dobro. Moja puna podrška za ozdravljenje!
  • Novosađanin

    01.12.2016 17:00
    @Hadus, @trol-spin-bot-nub
    Hadus, izvolite Zakon o radu ispod. Gde tačno piše da ako je na bolovanju ugovor mora da se produži? Ja ne vidim nigde.

    {
    Zakon o radu, 6. Posebna zaštita od otkaza ugovora o radu, Član 187

    Za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta poslodavac ne može zaposlenom da otkaže ugovor o radu.

    Zaposlenom iz stava 1. ovog člana rok za koji je ugovorom zasnovao radni odnos na određeno vreme produžava se do isteka korišćenja prava na odsustvo.
    }

    Dakle, od mog jednostavnog i jasnog pitanja, Vi i trol-spin-bot-nub ste u svojim glavama iskonstruisali da sam sendvičar, slatko :) Pitanje je postavljeno zbog nemušto sroćenog naslova, jer u tekstu se ne spominje otkaz, već neprodužavanje ugovora.

    Moralno, Jura je ispala slina. Pravno, nemaju apsolutno nikakav problem. Može to nama da se ne sviđa do mile volje, ali tako je. Dok je ovaj Zakon na snazi, tako može svako da prođe.

    trol-spin-bot-nub poenta Vašeg komentara je? Može da Vam se ne sviđa moj komentar, ali je na mestu. Poslednji put kad sam gledao, mi živimo u Srbiji, ne u SAD, i nismo na filmu. Slobodni ste da pokrenete peticiju da se promeni Zakon o radu, sa zadovoljstvom ću je potpisati.
  • Dr Miggyy

    01.12.2016 16:45
    ROBOVI, TO SMO MI!
    Gospođa Violete Petrović radnica čuvene korejske firme Jura, koja je operisala karcinom i prima hemoterapiju, ostala bez posla iako je na bolovanju. Ovaj postupak menadžmenta Jure, koju je otvorio i okrečio premijer, je više od mobinga, on uništava radnike. Pretpostavljam da je ovaj neljudski postupak nastao, zbog pelene namenjene gospođi Petrovićki, ostale neiskorišćene, a to je znatan trošak za poslodavca. Premijeru, pokaži se, pomogni gospođi da se vrati na posao. Treba i ona da živi, iako je bolesna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.