Suđenje Miri Marković i ostalima odloženo zbog "obaveza optuženih"

Suđenje optuženima za navodne malverzacije prilikom dodele državnih stanova 2000. godine nastavljeno je juče u Višem sudu u Beogradu ponovnim iznošenjem odbrana.
Među optuženima je i Mira Marković, supruga nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića i direktorka Direkcije Jugoslovenske levice. Pretres je prekinut nakon oko dva i po sata rada, jer su neki optuženi imali druge obaveze, a drugi su se izjasnili da žele svoje odbrane da iznesu bez prekidanja, piše Centar za istraživačko novinarstvo Srbije.
 
Ovo suđenje, koje traje 13 godina, odlagano je najmanje 50 puta i ceo sudski proces je bar četiri puta vraćan na početak. To se ponovo dogodilo i ove jeseni, zbog čega optuženi sada ponovo iznose odbrane.
 
Na jučerašnjem pretresu govorili su Mihalj Kertes, nekadašnji direktor Savezne uprave carina, kao i Miloš Lončar i Danilo Pantović, nekadašnji funkcioneri DIPOS-a, preduzeća koje se danas bavi iznajmljivanjem nepokretnosti u vlasništvu države, prvenstveno za ambasade i konzulate. Sva trojica su rekla da je proces politički motivisan, a da su oni i njihove porodice sve vreme trpeli štetu. Lončar i Pantović su govorili o dodeli stana sinu nekadašnje savezne ministarke za izbeglice Bratislave Morine – Kohanu, dok je Kertes govorio o kući koja je dodeljena njemu.
 
Lončar je rekao da on, kao direktor akcionarskog društva, nije imao status službenog lica u DIPOS-u, kao i da odluka o tome da se državni stan dodeli sinu ministarke nije bila u njegovoj nadležnosti. "Mi nikome ne dajemo stan, nego postupamo po nalogu vlasnika stana, a to je bila država. Vlada naloži Ministarstvu (spoljnih poslova), a Ministarstvo DIPOS-u", rekao je Lončar.
 
Posle njihovih iskaza, sudija Snežana Nikolić Gordić je tražila da odbranu iznese još neko od okrivljenih, ali su se oni i njihovi advokati saglasili da je preostalo vreme nedovoljno.
 
"Prekinućemo, ali nemojte onda iznositi primedbe na trajanje postupka", rekla je sudija i predložila da se okrivljeni "manje bave dužinom trajanja postupka jer je pretres zakazan u dogovoru sa okrivljenima i njihovim braniocima".
 
Sledeće ročište zakazano je za 23. decembar, a sudija je tražila od učesnika u postupku da za taj dan ne preuzimaju nikave obaveze.
 
Miri Marković se sudi u odsustvu – nije se pojavila na prvom pretresu još 2003. godine. Kasnije će se ispostaviti da je otišla u Rusiju. Njen izostanak nije zaustavio suđenje, ali se ono odvijalo sporo iz drugih razloga, poput nepojavljivanje svedoka. Protiv dvoje optuženih postupak je u međuvremenu zastareo, piše CINS.

 

Ovo je samo jedno od 583 nezavršena suđenja za krivična dela koja su krajem 2015. godine na sudovima u Srbiji već trajala deset godina ili duže.
  • &/#%)/

    06.12.2016 18:43
    ( ... на брашно)
    Шта, још није застарело? Јипи!
  • пола виагре

    06.12.2016 14:33
    Овако нешто је могуће зато што су исти ти који су тада радили те ствари и данас на руководећим местима у власти, и само су се пресвукли(неки) у друга одела и глуме господу
    док су тада били другови и другарице)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.