Zabranjuje se iznajmljivanje fiskulturnih sala do 21h

Pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje, Vesna Nedeljković, najavila je da će izdavanje fiskulturnih sala do 21 čas biti zabranjeno.

Zbog iznajmljivanja, profesori ne mogu da održe nastavu, pa se deca smrzavaju napolju.

"Zdravlje dece nam je na prvom mestu i uradićemo sve kako bi rešili taj problem", rekla je Nedeljković.

Plan je da radnim danima termini budu rezervisani samo za školarce, koji će moći besplatno da treniraju.

"Svesni smo da škole imaju ogromnu zaradu od izdavanja fiskulturnih sala, ali zbog dobrobiti naše dece to moramo da ukinemo", rekao je savetnik ministra Miloš Blagojević.

Podsetimo, aktuelna novosadska vlast je u više navrata, uglavnom u okviru predizborne kampanje i za sakupljanje političkih poena, obećavala da će sale za fiskulturu novosadskih škola vratiti deci, međutim, to se nikad nije dogodilo. Čak je najavljivan i poseban projekat koji je trebalo da uradi upravo to, odnosno da između ostalog obezbedi da novosadski mališani besplatno treniraju, ali je to ostala samo još jedna u nizu najava domaćih političara.

Inače, Ministarstvo prosvete odustalo je od ideje da se uvedu sportske aktivnosti, tri puta nedeljno od po pola školskog časa (22,5 minuta), uz dva obavezna časa fizičkog vaspitanja sedmično. Predstavnici ministarstva, doduše, nisu eksplicitno rekli da se odustalo od "transformacije" fizičkog vaspitanja, već su naprotiv, naglasili da će fizičko vaspitanje u odnosu na trenutno stanje čak dobiti pojačan fond časova. Navedeno je da se sad razmišlja o novom modelu – po kojem bi osnovci imali fizičko tri časa nedeljno, plus još jedan svake dve nedelje u večernjim časovima.

  • AleksandarVojvođanin

    14.12.2016 00:56
    Sve na svoje mesto!
    Školsku decu u školske sale, da mogu neometano da imaju časove fizičkog vaspitanja, a ko želi dodatno fizičko neka plati deci članstvo u nekom od klubova koji imaju svoju salu! Eeeee sad, znam da će mnogi reći da takvih klubova je malo. Tačno je, malo ih je. A i oni koji postoje, koji imaju svoje sale za vežbanje, vode i predsedavaju tim klubovima, totalni diletanti vođeni samo jednom idejom, a to je da se što više zaradi, a na decu se maltene ni ne obraća pažnja! Bitno je samo da roditelji iskeširaju cifru do 7-og u mesecu, a ko će ih trenirati, u kakvoj atmosferi, to je apsolutno NEbitno. Primer takvog kluba je i, nažalost, Sokolsko društvo-gimnastički klub, koji se pretvorio u uhodanu mašinu otimanja para, što roditeljima što od Grada, što od Pokrajine, sa mizernim rezultatima, predstavljenim od strane rukovodstva, kao vrhunske! E malo morgen da je tako! Uništili su pravi centar fizičke kulture i gimnastike tako što su stavili materijalni interes ispred dece i sporta!
  • Nada

    13.12.2016 14:39
    Roditelj
    ..."Ukojim uslovima dete trenira- kakav je pod(sportski elastičan parket ili lepljen na betonu ili beton ili beton pokriven linoleumom) upravo zbog mogućnosti povreda, ko ih trenira i sa kakvom kvalifikacijom, na kojim takmičenjima nastupaju deca-divlje lige ili oficijelne lige za koje se plaćakotizacija savezima i kontrolisane su od OSV i OSS.".... Stvarno me ovo pitate ?A mogu i da Vam odgovorim pitanjima : Kako izgleda kontrola OSV i OSS ? Kakva je nadležnost navedenih Saveza Ko kontroliše kvalifikaciju trenera ? Po kojoj metodologiji Kakve su sale u Novom Sadu ?I još mnogo besmislenih pitanja mogu da postavim.Оно што Вам је промакло је следеће : Где је данас Ženski odbojkaški klub "Vojvodina"  Адреса:ZLATNE GREDE 31 Место:Novi Sad ПИБ 102511406 МБ 8761566 Укупан износ блокаде:1.091.388,19 Дани неликвидности у протекле три године: Број дана од 12.12.2013. -1097 Укупно:1097. Nemojte se zaletati, nema nedužnih u otužnoj priči o školskom sportu u Novom Sadu. MODENA je poseban projekat ...
     
  • Sale

    13.12.2016 08:31
    Sala
    Grad je naložio da se sale izdaju samo po sprovedenom tenderu. Ulazi u salu klub koji da najvišu finansijsku ponudu! Novac ide na račun škole a škola ne dobija onda sredstva iz grada nego joj je to prihod koji zamenjuje dosadašnja davanja grada za tekuće potrebe.Time je sam podigao iznose članarina u sportskim organizacijama i usmerio direktore da promovišu i traže one koji će dati najviše bez obzira koje će to aktivnosti biti i da li će tu biti učenici te škole.Zašto nije dao sale na besplatno korišćenje, uslovio da to bude rad sa decom. Jedini posao bi tada bio da rangira klubove prema kvalitetu rada sa decom i stavi ih u prioritet.Tim potezom bi olakšao roditeljima da im se deca bave sportom jer bi i članarine bile znatno niže. Ovako, često đaci jedne škole koji treniraju u uspešnim klubovima odlaze u udaljene sale jer lobirani i sponzorski klubovi uzmu najbolje sale.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija