Lekari će biti osigurani od lekarske greške do 20.000 evra godišnje

Lekarska komora Srbije raspisala je tender kako bi oko 30.000 lekara bilo osigurano od lekarske greške. Poslednji put srpski lekari su ovakvu polisu imali pre šest godina.
Lekari će biti osigurani za štete nastale usled smrti, povrede tela ili oštećenja zdravlja pacijenata. Biće osigurani od stručne odgovornosti, ukoliko pacijent ima finansijske troškove. I kada ne budu informisali pacijenta o njihovom stanju ili bolesti, što im je obaveza, i tada će iza njih stajati polisa.
 
Kako piše "Blic", vrednost javne nabavke, koja je danas pokrenuta, iznosi blizu 38 milijardi dinara, a svakom licenciranom doktoru u jednoj godini osiguranje će pokrivati najviše 20.000 evra. Zdravstveni radnici biće osigurani dok leče pacijente u bolnicama, domovima zdravlja i klinikama, ali i onda kada budu radili dopunski, u nekoj privatnoj klinici.
 
Prema konkursnoj dokumentaciji, ukupna suma osiguranja za sve odštetne slučajeve zajedno iznosiće 2 miliona evra, dok će osigurana suma biti 12.000 evra minimum po jednom lekaru.
 
Komora se opredelila za varijantu po kojoj se, ukoliko lekar napravi profesionalnu grešku u lečenju, a tuži ga onaj ko smatra da je oštećen ili to urade članovi njegove porodice, aktivira osiguranje određene kompanije, čiji pravni tim može da se nagodi s podnosiocem tužbe ili da zastupa doktora na sudu i plati odštetu ukoliko greška bude dokazana.
 
Ovo osiguranje pokrivaće sve grane medicine, sve struke i specijalnosti. Svaki lekar snosiće pojedinačnu odštetu do sume od 1.000 evra, a osiguranje će pokrivati u potpunosti sve odštete koje iznose više od 1.000 evra.
 
Javna nabavka trajaće do 20. januara, kada će biti organizovano javno otvaranje ponuda, a jedini kriterijum, koji je naveden u pozivu za podnošenje ponude, jeste najniža ponuđena cena.
  • Isidor

    14.12.2016 12:31
    Strašno
    To je maksimalni iznos, koji ni jedno osiguravajuće društvo nikada u novijoj istoriji Srbije nije isplatilo, tj. obično se isplate mnogo manji iznosi od maksimalnih, čak je retko ko (sem ako nije povezan sa visokom politikom) dobio i polovinu mksimalnog iznosa.
  • Legalizovana dozvola

    14.12.2016 10:36
    Drugim rečima - sad mogu da rade šta žele. Ubiju nekom dete - eno obratite se i dobićete 20.000. Nekom treba organ - ma nema problema, zaštićeni smo ko beli medvedi, sad ćemo mi to negde pribaviti...
    Sad su dobili legalizovanu dozvolu za ubistva.
  • LiManka

    14.12.2016 10:03
    A jojjj...
    Dvaes' iljadarki vredi glava građana u Srbiji, ako vam lekar "greškom" preseče aortu, pa iskrvaite, jer nigde nema dežurnih vaskularnih hirurga po privatnim, a ni po mnogim državnim bolnicama.
    Isto je sa neurolozima, tj. hirurzima specijalizovanim za neurologiju.

    Usput, mnoge klinike i državne i privatne vam kažu da će biti tu ovaj i onaj tokom operacije, ali u stvarnosti ti ljudi nisu tamo tokom operacija pa rizikujete glavu, odnosno stavljate je na panj odlaskom na operacioni sto.

    Sada vam ostaje da se sudite sa osiguravajućom kućom, koja će vam dati 3.-4. hiljade evrića za ubijenog pacijenta, zbog propusta operacionog osoblja i klinike, gde se izvodi operacija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.