Počuča oslobođen optužbi za ugrožavanje sigurnosti

Nekadašnji portparol Protivterorističke jedinice MUP-a Radomir Počuča oslobođen je optužbi u slučaju za ugrožavanje sigurnosti članica nevladine organizacije "Žene u crnom".
Tokom izricanja presude rečeno je da je utvrđeno da nema elemenata krivičnog dela. Počuči je ukinuta mera zabrane napuštanja mesta prebivališta a NVO "Žene u crnom" su upućene na parnični postupak.
 
Tužilac je, ranije danas, u završnoj reči zatražio pola godine zatvora navodeći da je dokazano, tokom suđenja, da je Počuča izvršio krivično delo ugrožavanja sigurnosti "Žena u crnom". Smatra da ne stoji odbrana koju je Počuča izneo a koji se brani tvrdnjom da se radi o slobodi govora i izražavanja. “Sloboda izražavanja isključuje onu vrstu izražavanja kojom se podstiče mržnja i nasilje”, navodi tužilac i dodaje da je nedvosmisleno reč o govoru mržnje.
 
Branilac Radomira Počuče, Risto Lekić ostao je pri tvrdnjama koje su ranije iznosili da je njegov klijent samo izražavao svoj stav na koji ima pravo. On tvrdi da je postupak koji su incirale "Žene u crnom" smišljen kako bi se promovisala ta organizacija a ne zbog navodne ugroženosti njenih pripadnika.
 
On je podsetio da Počuča sve vreme tvrdi da nije pretio, da je izneo lični stav na privatnom profilu i da se njima izvinio. Zbog toga traži oslobađajuću presudu jer nema elemenata krivičnog dela.
 
Presuda će biti izrečena u 14h. Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal tereti Počuču da je objavljivanjem statusa na Fejsbuku pozvao sportske huligane i navijače da pretuku "Žene u crnom", koje su tada u Beogradu obeležavale 15 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu. Na taj način je, tvrdi Tužilaštvo, počinio krivično delo "ugrožavanje sigurnosti", za šta je zaprećena kazna od novčane, do tri godine zatvora.
 
U "Ženama u crnom" međutim tvrde da je Počučin poziv izazvao talas verbalnog, ali i fizičkog nasilja nad pripadnicima te organizacije, što je, kako navode, u više navrata prijavljeno policiji.
  • Sremcina

    15.12.2016 14:50
    @Банатчина
    Tvoj problem!
  • Банатчина

    14.12.2016 19:52
    @Sremcina
    Мене језа ухвати кад видим да жене у црном шетају на слободи и имају право гласа.
    А наши медији једва чекају да објаве њихове небулозе.

    А још већа кад прочитам коментаре ликова попут тебе.
  • Sremcina

    14.12.2016 18:03
    U normalnim drzavama ovaj opskurni lik bi robijao negde u zatvoru i ne bi bio na platnom spisku drzave kao u srbiji.

    Jeza me hvata od same pomisli sta se sve slobodno seta po ulici.

    JEZA!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.