Izvršitelji dolaze i zbog tuđeg duga

Aleksandra Jovanovića iz beogradskog naselja Mirijevo izvršitelj je ovih dana obavestio da će početi postupak prinudne naplate zbog duga od 140.000 dinara, bez kamata i troškova izvršenja, koji nije namirio. Jovanović je bio u šoku jer nije znao o čemu je reč.
- Na kraju se ispostavilo da je u pitanju dug prethodnog vlasnika stana u kome živim. Stan sam kupio još 2001. godine, međutim, iz nekih ličnih razloga, nisam podneo zahtev za knjiženje u katastru do pre godinu i po. Sad imam muke da dokažem da je stan moj, ali ne i dug - kaže Jovanović.
 
On je samo jedan od mnogih koji nisu na vreme uknjižili nekretninu koju su kupili. Takođe, ljudima koji nisu preneli kupljene automobile na sebe stizale su kazne za nepropisno parkiranje prethodnog vlasnika. Dešavalo se čak i da ih policija obavesti da je njihovo vozilo korišćeno u izvršenju krivičnog dela.
 
Problem s neknjiženjem kuća i stanova, a procene su da brojka daleko premašuje milion i po objekata, stvara muke i građanima i poveriocima i izvršiteljima. Do pre izvesnog vremena vlasnici stanova nisu ni mogli da se knjiže ako nisu bile uknjižene zgrade u kojima žive, a sada je to zakonski olakšano, mada i dalje uz komplikovanu i ne baš jeftinu proceduru.
 
Po zakonu, objašnjava za Novosti beogradski izvršitelj Aleksandar Vulović, jedino što ostaje onome kome stigne dug prethodnog vlasnika jeste da sudu uloži prigovor trećeg lica.
 
- Prigovor trećeg lica, međutim, ne odlaže izvršenje. Diskreciono pravo izvršitelja je da li će odložiti postupak po tom prigovoru ili neće, zakon ga na to ne obavezuje. Ja bih, recimo, priznao dokaz ako je upis u katastar pokrenut pre zabeležbe o izvršenju - objašnjava Vulović.
 
Zakon predviđa odlaganje izvršenja samo u slučajevima da se poverilac i dužnik o tome sporazumeju. Prema propisima, i treće lice može dobiti odlaganje izvršenja, ali samo ukoliko dokaže neko svoje pravo (npr. pravo svojine ili potraživanje).
 
Ukoliko treće lice, u konkretnom slučaju onaj koji nije na vreme uknjižio vlasništvo nad stanom koji je kupio, ne uspe ništa od svega ovoga i ako dođe do plenidbe, ne preostaje mu ništa drugo nego da tuži stvarnog dužnika.
 
- On ne bi mogao da povrati jednom već oduzet i prodat stan na licitaciji, ali bi u parničnom postupku mogao da nadoknadi novčanu štetu - objašnjava Vulović.
  • Rade

    18.12.2016 21:49
    Ovakve stvari se desavaju svuda cak su i gori ako se petljate sa izbegavanjem uknjizbe vlasnistva zbog poreza ili nekih drugih razloga i niko se nece sazaliti na nekoga ko neplaca porez
  • Vesna

    18.12.2016 20:58
    @/

    Tako nije ni u EU ni u Rusiji, niti je bilo gde ikad tako bilo. Tako je samo u Srbiji. Naprednjcko ludlo. Njihovi izvrsitelji imaju veca ovlascenja i od suda i od policije, pritom su ta ista ovlascenja protivustavna i protiv medjunarodnih konvencija koje je Srbija potpisala.
  • /

    18.12.2016 20:35
    /
    da li je ovo ovako u eu ili ru?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija