Usvojeno: Obavezni Skupština stanara i upravnik zgrade

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o stanovanju i održavanju zgrada koji predviđa obavezne organe zgrade - Skupštinu stanara i upravnika zgrade.
Za zakon su glasala 134 poslanika, a pet ih je bilo protiv.
 
Zakonom je utvrđeno da ukoliko se stanari međusobno ne dogovore ko će biti upravnik zgrade onda imaju mogućnost da izaberu profesionalnog upravnika sa spiska Privredne komore Srbije.
 
Ukoliko se stanari ne dogovore ni oko profesionalnog upravnika, lokalna samouprava će na određeno vreme uvesti prinudnog upravnika zgrade.
 
Profesionalni upravnici moraju da imaju licencu
 
Profesionalni upravnici moraće da prođu obuku i da dobiju licencu za obavljanje tog posla što će biti utvrđeno posebnim aktima koji će, kako je najavila ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, biti doneti za nekoliko meseci. Kako je navela, cilj zakona je da bude obezbeđen minimum održavanja koji mora da postoji u svakoj zgradi najpre radi bezbednosti građana.
 
Zakonom je predviđeno vođenje Registra stambenih zajednica koju će kao elektronsku javnu bazu podataka voditi lokalne samouprave. Jedinstvenu centralnu, javnu, elektronsku bazu podataka o svim stambenim zajednicama iz svih registara na teritoriji Srbije vodiće Republički geodetski zavod.
 
Zakonom je predviđeno i donošenje Nacionalne stambene politike i akcionog plana za njeno sprovođenje. Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.
  • Ana

    01.06.2018 09:14
    Do kada zemljo Srbijo?
    Na žalost mi se nalazimo u Srbiji. Samoizabrani upravnik naše zgrade u Čačku u Mostarskoj ulici je jedna nevaspitana osoba koja svaki susret sa stanarima proprati pretnjama o koje kakvim tužbama. Traži novac (keš) za tamo neka ulaganja a neće da izda priznanicu. Presreće stanare na parkingu i pravi scene, uglavnom ženama, verovatno smatrajući ih lakšim žrtvama. Svakome se obraća sa "moraš ovo da uradiš inače ću te tužiti". Za ulaganje od recimo 4.700 dinara na 26 stanova, traži 200 dinara po stanu, i sav taj novac uzima na ruke bez izdavanja potvrde, trebalo bi ih naučiti da bar koriste digitron ako već ne znaju da računaju (razlika verovatno nestaje u njihovim džepovima). Tako da u ovom slučaju ne dobija zgrada menadžera već "ovlašćenog" nasilnika. Pa zar nam nije dosta koje kakvih prevaranata iz okruženja? Da li moramo da trpimo nasilnike po zgradama? Do kada ćemo tolerisati odluke države koje nas ugrožavaju? Do kada ćemo saginjati glave i dozvoljavati da nas iskorišćavaju? Do kada Zemljo Srbijo? Do kada bre?
  • VOJKAN

    04.12.2017 13:51
    Pitanje...
    Nasa zgrada se sastoji od 37 stana Posto smo se dogovorili na savetu da ja zastupam zgradu tj budem volonterski upravnik Pokupio potpise I pri predaji dokumentacije Nadlezna sluzbenica mi je odgovorila Da posto se stan vodi na moju majku ja to ne mogu da budem UPRAVNIK vec moja majka Pa me zanima dali je to obavezno Jer dok nije stupio na snagu bukvalno isti posao sam radio 5g Znaci Stan se vodi da majku A ne na mene I postoji li mogucnost da se to zaobidje....
  • marko

    24.12.2016 11:59
    zašto profesionalni ili postavljeni upravnik, da ne kažem predsednik treba da prima naknadu, a ako je neko iz zgrade ne treba? zar uložen rad ne vredi isto? zar je moj sat rada i moja odgovornost besplatna, a ako to radi neko vaš onda je ok da se plaća? i da se razumemo, nemam problem sa profesionalnim upravnicima, menadžerima, predsednicima, kako god, već sa zloupotrebama za koje u srbiji niko ne odgovara, osim politički nepodobnih. ako nam uzimaju podatke prema izjavi ex botice od telekoma bez problema, sa ovim tek ima da bude masnih zloupotreba, a mislim da je već počelo.

    "Da bi se radili bili kakvi investicioni i gradjeviniski radovi na i u zgradi tj ono sto pripada zajednickim delovima zgrade kao sto su krov, ulaz, lift...mora da postoji odluka Skupstine stanara sa potpisima tacnije pristankom preko 51% stanara, vlasnika stanova."

    za bilo šta što podrazumeva otuđenje, treba vam saglasnost SVIH vlasnika stanova. ovo je svojevremeno i ustavni sud potvrdio, ali je u naletu investitorske panike i pritska ministar dulić rekao "sredićemo već nekako". još jedna potvrda onoga što sam napisao ranije, kriminalna praksa u ovoj državi i apsolutna neodgovornost su svakodnevna patologija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija