Ministar: Dualno obrazovanje se ne može samo prepisati

Ministar prosvete Mladen Šarčević posetio je danas Trstenik kako bi se sa direktorima škola upoznao o problemima sa kojima se suočavaju, ali i predstavio modele reforme školskog sistema u Srbiji.
Trstenik je posebno interesantan zbog dualnog obrazovanja, jer se u ovom gradu nalazi fabrika "Prva petoletka".
 
- Trstenik je pre mnogo godina, kada je "Petoletka" bila gigant, predstavljao jedan model socijalističkog dualnog obrazovanja. Ali, nažalost to je nestalo. Sada gledamo da otvorimo neke nove centre u Srbiji. U Valjevu smo već obezbedili sredstva, a tu je i Kragujevac. Možda Trstenik postane dobar centar kada objedinimo sve ove gradove - izjavio je Šarčević.
 
Ministar je rekao da će dualno obrazovanje ući kao element samo tamo gde je sve spremno.
 
- Dualno obrazovanje se ne može samo prilepiti i prepisati. Tamo gde postoji konkretna firma u kojoj se može raditi obuka i koja može biti partner, tu već imamo nemačke, austrijske ili švajcarske modele. Ali, tamo gde nemamo poslodavce, i koji će tek doći, a decu treba da školujemo, mi moramo da simuliramo. Zato još uvek imamo dva modela - rekao je Šarčević.
  • Dr.

    23.12.2016 09:33
    užas
    Ministre,daj okači javno neki mail na koji roditelji mogu anonimno da vas obaveste o dešavanjima u školama,pa malo pročešljajte te škole da vidite,svega tu ima,a probleme svi guraju pod tepih,jer niko neće nikome da se zamera,svi čuvaju svoje fotelje,kao da su rođeni u njima,e zato nam je tako sve u državi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.