Umrla Vesna Vulović, stjuardesa koja je preživela pad aviona 1972.

U Beogradu je u 67. godini preminula nekadašnja stjuardesa "Jata" Vesna Vulović, zapamćena kao jedina osoba koja je preživela pad aviona pre 44 godine.
Rođena je u Beogradu 1950. godine, a ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je preživela pad sa visine 10.160 metara bez padobrana. 
 
Nesreća se dogodila 1972. godine kada se iznad Čehoslovačke srušio "Jatov" avion. Vesna Vulović je preživela pošto je bila vezana za sedište u zadnjem delu aviona koji je, posle eksplozije, ostao spojen za toalete i pao na snegom pokrivenu planinu. Tragičan pad "Jatov avion" doživeo je na letu Kopenhagen-Zagreb 26. januara 1972. iznad mesta Srpska Kamenica. 
 
Bilo je raznih teorija o uzroku pada letelice - da je eksplodirala bomba koja je bila podmetnuta u avion, pa do toga da je do pada došlo zbog greške češke protivvaždušne odbrane, koja je pogodila avion koji je, navodno, leteo znatno niže od 10.000 metara.
 
"Svakakve priče su kružile, na kraju će ispasti da nisam ni bila u avionu", rekla je jednom prilikom Vulovićeva. 
 
Dvadesetdvogodišnja stjuardesa nije čak ni bila predviđena za taj let, već je bila zamenjena sa drugom stjuardesom koja se takođe zvala Vesna.
 
Nastavila je da radi za "Jat", ali ne kao stjuardesa, već za šalterom nakon potpunog oporavka od povreda među kojima su bile fraktura lobanje, obe slomljene noge i tri slomljena pršljena, od kojih je jedan bio zgnječen zbog čega je ostala privremeno paralizovana od pojasa nadole. Prohodala je nakon nekoliko meseci, posle više uzastopnih operacija.
 
Vesna Vulović je primila priznanje za Ginisov rekord od Pola Makartnija. Kasnije je postala nacionalni heroj u Jugoslaviji tokom sedamdesetih.
  • Nikola S

    24.12.2016 20:25
    Pesma
    Ako se ne varam Miroslav Ilic je posvetio pesmu Vesni
    https://youtu.be/uF7AEgwjqGM
  • Jeremija

    24.12.2016 15:21
    ST 24.12.2016 • 10:25
    Secanje na Vesnu ostaje i kroz pesmu Atomskog Sklonista Poslednji let boinga 707...
    ---------------------------------------------------------------------------------------------
    ST , da li si 100 % siguran da je Boško B. Obradović posvetio pesmu "Poslednji let boinga 707" baš Vesni Vulović (prvi put to čujem) ...
    Vesna RIP .
  • Seka Persa

    24.12.2016 14:49
    @Komšija Živan
    Tu gde dovodiš Ustaše, ko je koga kako i gde, u članku koji nema veze sa POLITIKOM...

    Na žalost, moram da ti dojavim da Srbske Kamenice nema NIKAKVE veze sa Srbima.

    Radi se o Sorbima koji su u srodstvu sa Česima i Poljacima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.