Šutanovac: Idealno da kandidat opozicije bude predsednik, a član DS premijer

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac izjavio je da bi bilo idealno da kandidat opozicije bude predsednik Srbije, a da kandidat DS bude premijer.
Šutanovac je za Blic nedeljno izdanje rekao da razgovara sa svim liderima opozicije, ali da je rano za konačne dogovore i odluke, jer se još ne zna "ko je protivnik" i koji će izbori biti održani.
 
"Dogovor može biti i drugačiji ako budu samo predsednički ili i predsednički i parlamentarni izbori. Na parlamentarnim izborima vanstranački kandidati teško da mogu da se pojave", rekao je lider demokrata i dodao da "objektivno još ne postoji dogovor u okviru proevropske opozicije".
 
Šutanovac je kazao da je nesporno da stranka koja sebe smatra najvećom opozicionom partijom ima kandidate na svim izborima - od lokalnih, preko parlamentarnih, do predsedničkih, ali da će učiniti veliki napor da "Srbija ima jednog proevropskog kandidata". 
 
Upitan da li je, ako ne bude predsednički kandidat bliže tome da podrži Sašu Jankovića ili Vuka Jeremića, Šutanovac je rekao da u ovom trenutku to ne može da kaže i da nije pitanje ličnosti niti imena.
 
"Podržaćemo onoga ko želi, ne da bude predsednik Srbije, već da menja Srbiju. Nije tema ko će predstavljati Srbiju u svetu, već ko će omogućiti da svet dođe u Srbiju", rekao je Šutanovac i ocenio da zemlja trenutno ima predsednika "ispod svakog nivoa", koji želi ponovo da se kandiduje i ima "lošiji rejting u odnosu na sve predsednike koji su gubili izbore u trenutku kada su se kandidovali".
 
On je dodao da nije siguran da predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić trenutno zna da li će se kandidovati za predsednika zemlje i da je pred njim "velika dilema, ali i veliki rizik".
 
Govoreći o spoljnoj politici zemlje, Šutanovac je rekao da Srbija mora da se oslanja na jedan stub - Brisel, ali da je saradnja sa Rusijom, Kinom i SAD "više nego neophodna".
 
"Ako želimo Srbiju u Evropi, evropske vrednosti u Srbiji, ne možemo da ponavljamo greške koje smo pravili do 2012. godine. Kandidat za predsednika mora da bude jasan u odnosu na to što je naša država glasala protiv Rezolucije o Krimu u UN i na taj način indirektno dovela u pitanje problem Kosova, ali i svoj stav o jedinstvenoj Ukrajini", rekao je on.
  • mrva

    26.12.2016 18:48
    ovo sa mejlovima je ispod nivoa teletabisa. Izvesna "Jasna" piše "predcednik". Iz koje li su čuke ovi jadnici...
  • nixi

    26.12.2016 11:28
    mejl-nepoznat
    Ne mogu da verujem koje su botine budaletine kad ostavljaju svi do jednog uredno mejl adrese u naslov. Ili je to direktiva da ih neko posle prekontrolise?
  • Toma

    26.12.2016 10:33
    botovi napred
    Pogle botove sa imejl adresama u naslovu.
    SNS sendvičara radi punom parom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.