Uhapšen Ramuš Haradinaj u Francuskoj

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova i bivši vođa OVK Ramuš Haradinaj uhapšen je večeras u Francuskoj.
Njega je uhapsila tamošnja policija na osnovu međunarodnog naloga za hapšenje koji je izdala Srbija. 
 
Njegovo hapšenje je za RTK potvrdila porodica Haradinaj, dok su, kako javljaju prištinski mediji, vlasti Francuske o njegovom pritvaranju obavestile vlasti u Prištini. Hapšenje je potvrdio i portparol Alijanse za budućnost Kosova Ismet Ahmeri.
 
Srbija Haradinaja tereti za ratne zločine na teritoriji Kosova i Metohije, zbog čega je izdala poternicu protiv njega 2004. godine. 
 
Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je večaras da je za osudu i da je neprihvatljivo pritvaranje lidera Alijanse za budućnost Kosova i bivšeg premijera Ramuša Haradinaja samo na osnovu naloga za hapšenje Srbije. Ističući da su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, čiji je jedan od komandanata bio i Haradinaj, ponosni što su se borili protiv diskirminatorskih i kriminalnih zakona režima Slobodana Miloševića, Tači je na Fejsbuku napisao da je pravičnost te borbe potvrdila i kampanja vazdušnih napada NATO-a na ciljeve u Srbiji.
 
"Institucije države Kosovo svim mehanizmima koje imaju na raspolaganju rade da se što pre ispravi nepravda i da se Haradinaj oslobodi, kako i zaslužuje", napisao je Tači.
 
Povodom ovog hapšenja oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova Kosova, koje je navela da rade na tome da Haradinaj bude pušten.
 
"Ministarstvo spoljnih poslova intenzivno radi na tom pitanju od 15 sati, kada je Haradinaj pritvoren. Hapšenje su izvele francuske vlasti na osnovu poternice Srbije iz 2004. godine, što je za nas neprihvatljivo. Ministarstvo je uputilo verbalnu notu preko ambasade u Parizu, a ministar Hodžaj se lično angažuje, koristeći sve diplomatske kanale da Haradinaj bude što je pre moguće pušten", navode u ministarstvu.
 
Haradinaj je 2015. godine bio uhapšen na aerodromu u Ljubljani, u Sloveniji, ali je posle nekoliko dana bio oslobođen.
 
Pre toga, Haradinaj se našao i na optuženičkoj klupi u Hagu zbog sumnje da je počinio zločine dok je bio vođa Oslobodilačke Vojske Kosova. Međutim, haški sud ga je tih optužbi oslobodio 2012. godine.
 
Nakon proglašenja nezavisnosti Kosova Haradinaj je jedno vreme bio premijer.
  • mrva

    05.01.2017 09:55
    @Chiske

    Izrael-pustinjska zemlja koja izvozi cveće i tehnologiju za agrikulturu; Srbija - sa bogomdanom ravnicom Vojvodinom koja uvozi luk i krompir. Ne brini, neće dati "bog" da budemo kao Izrael. Mnogo je takvih kao ti, a suviše malo onih koji razmišljaju i nešto umeju.
  • Toma

    05.01.2017 08:50
    Ramuš
    Humanitarni radnik, aktivista nvo za zaštitu ljudskih prava, član biblioteke.
    Da nam Službe nisu na njegovom platnom spisku, odavno bi i on i njegovi kompanjoni bili pohvatani i prebačeni u Srbiju da gule 40g robije
  • Brus Vilis

    05.01.2017 08:04
    Na slobodi je za pet, četiri, tri...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.