Dodatnih 166 miliona evra donacije od Evropske unije

Evropska unija odobrila je dodatnih 166,4 miliona evra za podršku pristupanju Srbije EU, koje će Srbija moći da iskoristi u naredne tri do četiri godine, saopštio je EU info centar u Srbiji.
Reč je o bespovratnim sredstvima koja su izdvojena iz paketa pomoći Instrumenta za pretpristupnu pomoć za 2016, a ne o kreditima koji se otplaćuju uz kamatu iz budžeta.
 
Tim povodom šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport istakao je da ta podrška pokazuje koliko je EU ozbiljna u pogledu evropske budućnosti Srbije.
 
"Nastavićemo da podržavamo modernizaciju Srbije i donosimo konkretne prednosti građanima", rekao je Davenport.
 
Kako se ističe, zahvaljujući sredstvima EU, u protekloj godini je podrška pružena velikom broju novih srpskih preduzetnika, raseljenim porodicama i onim koje su pogođene poplavama iz 2014, ulagano je u obnovu Golubačke tvrđave...
 
"EU je najveći izvor podrške Srbiji u rešavanju izazova migracija. Očekujemo da ove godine bude obnovljeno još nekoliko desetina obrazovnih ustanova širom Srbije, da rekonstrukcija Žeželjevog mosta u Novom Sadu bude završena te da srpski poljoprivrednici počnu da koriste fondove EU", navodi se u saopštenju.
 
Ključne oblasti u kojima će biti iskorišćeno 166,4 miliona evra, kako je dogovoreno sa Vladom Srbije, su podsticanje konkurentnosti i inovacija i podršku malim i srednjim preduzećima, podrška lokalnom razvoju, podizanje kvaliteta obrazovanja i veština, podrška razvoju zakonodavnih i institucionalnih kapaciteta, sprovođenju standarda EU i pristupnim pregovorima...
 
"Sa više od tri milijarde evra bespovratne pomoći od 2001. i planiranih milijardu evra u naredne četiri godine, EU je daleko najveći partner Srbije", navodi se u saopštenju.
  • ...

    06.01.2017 09:34
    Političarima
    Vucite dok možete, nećete još dugo.
    A kuda novci idu? Verovatno nazad onima koji su dali, kroz rayne kamate i projekte
    Za projekat je najvažnije da ima naslov za meidje. Sve ostalo se dogovori, ljudi smo.
  • Magla

    05.01.2017 23:30
    Čitamo o ciframa, o donacijama državi Srbiji, sve to deluje imaginarno, to su samo naslovi i nešto teksta kao vest i onda se tome gubi svaki trag. Gde su te realne pare, gde odlaze, za šta, kome, ko upravlja tim donacijama? Šta to znači kada je u pitanju konkretan boljitak za stanovnike Srbije? Sve je maglovito.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.