FOTO: Voz sa natpisima "Kosovo je srpsko" krenuo za Kosovsku Mitrovicu

Sa beogradske železničke stanice jutros je krenula probna vozna linija do Kosovske Mitrovice, a direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da bi njeno zaustavljanje značilo kršenje osnovnih ljudskih prava i slobode kretanja.
"Svakoga dana na desetine autobusa albanskih prevoznika sa Kosova i Metohije prolazi kroz centralnu Srbiju i tu nema nikakvih problema. Sve drugačije predstavljalo bi kršenje ljudskih prava i ja se iskreno nadam da do toga neće doći", kazao je Đurić.
 
On je podsetio da linija Kraljevo - Kosovska Mitrovica već dugo funkcioniše, da je ovo samo njen produžetak i naveo da "ne zna zbog čega bi to trebalo da bude problem".
 
Đurić je voz ispratio sa Železničke stanice, njime se odvezao do Topčidera i najavio da će tim vozom "uskoro vrlo rado otići do Kosovske Mitrovice", a do krajnje destinacije sada će putovati njegov zamenik Dušan Kozarev i direktor Železnica Srbije Miroslav Stojčić.
 
Spoljašnjost voza je dekorisana u bojama zastave Srbije i ispisana nazivima manastira i mesta na Kosovu, a na 21 jeziku, medju kojima je i albanski, napisano je "Kosovo je srpsko". Unutrašnjost voza oblepljena je slikama freski i drugog srpskog nasleđa na Kosovu, koje je deo Uneska, a taj koncept osmislio je umetnik Andreja Vasiljević.
 
"Ne znam zbog čega bi nešto što je deo svetske kulturne baštine bilo kome predstavljalo provokaciju i zašto u svemu dobrom odmah vidimo nešto loše", kazao je Đurić.
 
 
On je dodao da će posle probnog perioda od 20. januara do 26. februara biti procenjena ekonomska isplativost ove linije i "odluka o tome da li će ona postati redovna biće doneta na racionalnim, a ne na emotivnim osnovama".
 
"Očekujem da će korisnici ovog voza u najvećem broju biti studenti (oko 12.000) Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, koji su i tražili uvođenje ove linije", rekao je Đurić i naveo da je cena povratne karte oko 1.600 dinara, dok je cena autobuske karte oko 2.800 dinara, pa se nada da će i zbog niže cene voz imati više putnika. On je rekao i da će u ovom probnom periodu troškovi ove linije iznositi oko 18.000 evra, a da u to nije uračunat prihod od karata.
 
Putnike u vozu dočekuju hostese obučene u bojama zastave Srbije, a voz bi trebalo da u Kosovsku Mitrovicu stigne oko 19 sati.
 
Kosovo je tražilo da Evropska unija zaustavi ovaj, kako se navodi u Prištini, "nelegalni" voz.
  • G

    18.01.2017 10:27
    @Rusofil_IQ0 - vama, vašoj porodici i deci najiskrenije želim identičnu sudbinu kakva je zadesila srpski narod na KiM od ruke članova te organizacije koja "nikako se ne može okarakterisati kao teroristička". Ni manje, ni više.
    Zašto ste cenzurisali deo mog komentara u kojem kategorički tvrdim da je osoba koja se potpisuje sa "Grgolj" ratni zločinac? U Srbiji postoje osuđeni ratni zločinci, i to mora da znači i bez ikakve sumnje dokazuje da je moja izjava u potpunosti istinita.
  • Blajv

    17.01.2017 08:34
    @ПатриЈот

    Naravno da ste ispod nas seljanine primitivni: ja fruškogorske manastire vidim kao nacionalno umetničko i istorijsko blago, a ti mesto gde se ide na klanjanje i prinošenje žrtvi - nešto kao kad Ceca svira u centru, samo sa manje sisa. PatriJoti Bjosne na doživotnom patriJotskom radu u inostranstvu.
  • G

    17.01.2017 06:50
    @Grgolj - vaša je stvar u šta ćete verovati, možete verovati i da je Zemlja ravna ploča. Kada zato javno iznosite besmislice i namerno širite laži i dezinformacije, nećete ostati bez replike.
    Izvor saznanja vam je "Reza Halimi". Na stranu da ste mu ovaj put dva puta pogrešno napisali ime, ovaj "nepristasan svedok" tih događaja kojem vi bez ikakve sumnje verujete, iako istina niste naveli ni kada je to izjavio niti kakve dokaze predstavio, je kažete tvrdio da je Srbija, iako pod konstantnim napadima NATO organizovala operaciju oduzimanja dokumenata i dragocenosti od 900 000 ljudi na celoj teritoriji KiM i njihovo proterivanje, dok u susednoj Albaniji i Makedoniji nijedan novinar se nije setio da fotografiše i snimi toliki egzodus stanovništva niti napravi snimak tolikih izbegličkih kampova. "Stručno" smatrate da su zločini koji su vršeni na KiM, poput leševa u hladnjačama, potpun i dovoljan dokaz za apsolutno svaku izjavu "nepristrasnih" Albanaca uperenu protiv Srbije.
    Na osnovu ovoga, "poštovani" lažljivi "gospodine", ostajem pri tvrdnji da ste neobrazovano lice, sklono da veruje svemu što želi da veruje a bez dokaza, čak i kada je to potpuno apsurdno. Tužno je da u 21. veku postoje građani koji su toliko glupi da su nesposobni da se prema serviranim informacijama odnose kritički. Nastavite da verujete da je "900 000 proteranih" kosovskih Albanaca 1999. godine imalo nevidljivi plašt preko sebe što ih je sakrilo od oka kamere.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.