EU odbila zahtev Kosova da se zaustavi voz ka Kosovskoj Mitrovici

EU se oglasila povodom zahteva kosovske ministarke Edite Tahiri da Brisel zaustavi voz Beograd-Kosovska Mitrovica, i Prištini poručila "da to nije njihov posao".
Portparolka EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Maja Kocijančič u izjavi za prištinski "Klan Kosova" poručuje da, ne samo ovo pitanje, već svi problemi koje Kosovo i Srbija imaju, moraju rešiti zajedničkim dijalogom.
 
"Bilo koji zajednički problem između Kosova i Srbije treba da dogovore obe strane u duhu normalizacije odnosa", rekla je Kocijančićeva. 
 
Na adminsitrativnom prelazu Jarinje pojačano je prisustvo pripadnika kosovske policije koji će večeras kontrolisati voz koji je prvi put nakon 18 godina krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu. U kosovskoj policiji potvrđeno je da su specijalne jedinice policije za deminiranje tokom dana kontrolisale prugu na severu Kosova nakon što se na društvenim mrežama pojavio snimak kako nepoznate osobe postavljaju eksploziv uz šine na nepoznatoj lokaciji i pretnja da je eksploziv namenjen vozu Beograd-Kosovska Mitrovica. 
 
Podsetimo i to da je predsednik Kosova Hašim Tači pozvao nadležne institucije u Prištini da zakonskim merama zaustave voz koji je krenuo ka Kosovskoj Mitrovici, zbog, kako je naveo, neprihvatljivog nacionalističkog obeležja koje je u suprotnosti sa Ustavom Kosova.
 
"Kosovo poštuje slobodu kretanja ljudi i robe. Međutim, ulazak voza sa nacionalističkim parolama iz Srbije, koje su u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Kosova je potpuno neprihvatljiv. U tom vozu ima i putnika i visokih zvaničnika Srbije koji nisu dobili dozvolu za ulazak na Kosovo prema procedurama na snazi. Ovaj voz je nova provokacija i vlasti na Kosovu treba da preduzmu potrebne mere da ga hitno zaustave", rekao je Tači.
  • Zivan

    14.01.2017 19:22
    Bilo je obećano da će voz ići u Kosovski Mitrovicu, kada ono- šipak...
  • Klasika

    14.01.2017 19:08
    Ko šta radi, Nebeski narod čačka mečku ...
  • voz

    14.01.2017 18:46
    sa kompletnim idiotima
    ovo je na toliko nivoa idiotska ideja, a nasilje je toliko izvesno pogotovo na kosovu gde imate bivših gerilaca u gotovo svakom mestu sa gomilom oružja i iskustva, da može samo da se kaže da je cilj da se napravi incident kojim bi se manipulisalo emocijama javnosti. treba skrenuti pažnju sa penzija i plata, beograda na vodi i savamale, privrednog kriminala u preduzećima, građevinske mafije... ma gde god da pipnete u koju god sferu da dirnete, tu su, državna mafija i najradije bi da gledamo negde drugde, kao mađioničarska predstava. sama činjenica da je u ministarstvu neki relevantan očin jedan autovani fašos govori gde ćemo završiti svi mi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija