Preminuo general JNA Vladimir Trifunović

General JNA Vladimir Vlado Trifunović preminuo je u nedelju na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu.
General Trifunović biće sahranjen u Bosni i Hercegovini.
 
Uzrok smrti, kao i datum i vreme sahrane biće naknadno saopšteni.
 
Trifunović je 22. septembra 1991. godine predao kasarnu u Varaždinu sa velikom količinom naoružanja, među kojim su bili i tenkovi, kako bi spasao 280 vojnika i oficira, dok su mu žena i deca bili taoci. Trifunović je tvrdio da je podređenima izdao zadatak da onesposobe tehniku i borbena sredstva i da neprijatelju nisu ostavili gotovo ništa.
 
U Beogradu je osuđen za izdaju, da bi ga posle snažnog pritiska javnosti tadašnji predsednik SRJ Zoran Lilić abolirao 1997. godine. Vrhovni sud Srbije je 2010. godine ukinuo presudu protiv njega i grupe njegovih oficira.
 
U Hrvatskoj se protiv njega vodio ponovljeni postupak zbog optužbi za ratne zločine. Okružni sud u Varaždinu ga je 1993. godine pravosnažno osudio za ratni zločin na varaždinskom području, ali je županijski sud u Varaždinu na njegov zahtev 2013. odlučio da obnovi postupak.
  • GRIZLI31

    16.05.2018 12:13
    Imali smo anđela na zemlji
    General Vlado Trifunović bio je najsvjetliji primjer čovječnosti, humanosti i profesionalnosti! Sve u jednom biću! Neka mu je vječna slava i hvala za sve što je činio za nas smrtnike!
    Njegova su djela bila anđeoska!
  • Marko

    17.01.2017 13:25
    SLAVA MU.Bilo je tesko biti covek u smutnim vremenima. On je jedan od onih kome je to uspelo.
  • Milan

    17.01.2017 12:43
    Jedan od retkih iz tog vremena koji su bili "moji" - ne "Srbin", ne "Hrvat", nego čovek.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.