Tužilaštvo ne pokreće postupak zbog spornog konkursa Ministarstva za rad

Posle više od dve godine prikupljanja obaveštenja, Prvo osnovno javno tužilaštvo nije našlo osnove za pokretanje postupka u slučaju konkursa Ministarstva za rad kojim je pokušana nezakonita dodela više od dva miliona evra namenjenih uslugama socijalne zaštite, saopštio je Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM).
Konkurs koji je raspisan 2014. godine na kraju je poništen zbog zloupotreba na koje su ukazale brojne organizacije civilnog društva, a novac je, umesto za usluge socijalne zaštite, preusmeren u Fond za lečenje dece obolele od retkih bolesti.
 
Obeležile su ga brojne nepravilnosti jer je novac dodeljivan velikom broju udruženja koja su registrovana samo mesec dana pre konkursa i nisu ispunjavala ni osnovne kriterijume, udruženjima kojima rukovode povezana lica ili lokalni funkcioneri bliski lokalnim Kancelarijama za mlade, kao i udruženjima koja imaju identična osnivačka akta, uključujući i slovne greške u statutima, podsećaju iz Jukoma.
 
Kako navode, zahtevi organizacija civilnog društva za raspisivanje novog konkursa, pokretanje istrage po službenoj dužnosti i efikasno procesuiranje svih odgovornih za pokušaj zloupotrebe novca poreskih obveznika i razrešenje nadležnog ministra Aleksandra Vulina, ostali su bez odgovora. Tužilaštvo je imalo na raspolaganju više od dve godine da postupi po krivičnoj prijavi koju su podneli Komitet pravnika za ljudska prava, Građanske inicijative, Centar za praktičnu politiku i Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost - CRTA.
 
"Na kraju, posle prikupljanja obaveštenja odlučilo je da nema zakonskog osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica, za bilo koje krivično delo za koje se krivično gonjenje preduzima po službenoj dužnosti", kažu u Jukomu. Kako navode, organizacije koje su podnele krivičnu prijavu ni u jednom trenutku nisu pozvane ni radi prikupljanja potrebnih obaveštenja o očiglednim zloupotrebama koje su sprovedene tokom konkursa, pa ostaje nejasno kojim informacijama se tužilaštvo prilikom postupanja po ovoj krivičnoj prijavi rukovodilo.
 
"Smatramo da ovakva odluka tužilaštva jasno doprinosi nastavku kulture neodgovornosti za zloupotrebe i kršenja propisa u obavljanju javne vlasti", stoji u saopštenju. Organizacije su zato podnele zahtev za pristup informacijama od javnog značaja i od tužilaštva tražile informacije o postupanju u ovom predmetu, a pozvale su ga i da preispita svoju odluku.
 
Podsetimo, ministar Aleksandar Vulin kasnije nije potpisao konkurs, za koji je tvrdio da je bio transparentan, a za, kako je rekao, hajku pokrenutu protiv njega i ministarstva optužio je "one koji nisu dobili ono što su navikli da dobijaju svih ovih decenija, pa su od nečeg dobrog hteli da naprave nešto loše i zlo".
 
Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku tada je, u svojoj analizi, naveo da se "letimičnim pogledom može videti da veliki broj organizacija socijalne zaštite na tom konkursu ima identičan opis delatnosti, kao da su prepisivali jedni od drugih, a primetno je i da su organizacije jedva starije od konkursa".
  • Lala

    17.01.2017 21:52
    Open on
    On nije Vulin on je Julin
  • dobrotvorka

    17.01.2017 21:38
    @nss
    "... nasledili" i usavršavaju iz dana u dan!
  • nss

    17.01.2017 19:57
    nss
    cim odsvira svoje i ne bude potreban cucemo sta je sve brljao i gde su pare...inace nemojte da nas palite kada sve znamo...pljacku drzavnih para niste vi izmislili,samo ste nasledili

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.