Nove dozvole i tablice od sledeće godine

Vozače sledeće godine očekuje trošak od minimum 4.000 dinara, jer registarskim tablicama izdatim 2011. ističe rok trajanja od sedam godina.
Uz to treba uračunati i trošak izdavanja nove vozačke dozvole, koja se takođe menja, pa je trošak od 40 evra izvestan. Osim izdvajanja novca, vozače čeka i pripremanje gomile papira, popunjavanje brojnih formulara, uplatnica i čekanje u redovima. 
 
Kako piše "Kurir", sve to će morati da pretrpe jer u članu 55 Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila piše da tablica mora da se promeni kada protekne sedam godina od izdavanja. S obzirom na to da su nove tablice počele da se izdaju od 1. januara 2011, sledeće godine im "ističe rok".
 
U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da je Zavod za izradu novčanica garantovao njihovu funkcinalnosti sedam godina. U Narodnoj banci Srbije navode da tih sedam godina predstavlja garanciju proizvođača folije nanete na tablicu da će u tom periodu zadržati potrebnu čitljivost, vidljivost i prisustvo zaštitnih elemenata. Prilikom zamene izdaju se nove tablice s drugim registarskim oznakama, nova saobraćajna dozvola, kao i registraciona nalepnica.
 
Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić kaže da ima logike da se tablice menjaju, ali da je nepotrebno da ljudi "prolaze mučnu, dugu i skupu proceduru".
 
"Policija bi trebalo da napravi nove tablice i da ozove građane da ih preuzmu, kao da ih izgubite, na primer. Ne da vam daju tablicu s novim registarskim oznakama i novu saobraćajnu. To je maltretiranje dva i po miliona vozača jer nekoliko njih neće da radi svoj posao", smatra ovaj profesor.
 
Na pitanje da li će zamena predstavljati nepotrebne troškove za građane, u NBS su rekli da je za odgovor nadležan MUP, gde nisu imali nikakav komentar. 
  • tomi

    23.01.2017 19:27
    tomakilibarda1@gmail.com
    ja nisam skratio kosu,nije bas velika,,dali treba da platim kaznu,i jos,danas nisam srao,jel i za to ide kazna?da pitamo nekog ministra, ili koga vec?
  • Siniša NS

    22.01.2017 19:48
    Tako nam i treba
    Neka oni svoje harače sprovode po Beogradu i po Kragujevcu, a ne po Vojvodini!
  • DonJuan

    21.01.2017 12:51
    Pa ovi mentoli nisu normalni... Cuj rok trajanja tablice... Pa nije to kiselo mleko da se pokvari... U grckoj postoji bar tri vrsta tablica od kojih su neke stare i 50 godina, niko ih ne tera da ih menjaju... Samo preglupi srba placa sve ko da je najbogatiji na svetu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija