Ženski marš protiv fašizma održan u Beogradu

Aktivistkinje feminističkih i antifašističkih pokreta danas su u centru Beograda organizovale "Ženski marš protiv fašizma" želeći time da ukažu na rast desnih političkih snaga svuda u svetu i ugrožavanje prava žena.
Širom sveta danas se održavaju "Marševi milion žena", sazvani povodom stupanja novog američkog predsednika Donalda Trampa na dužnost.
 
Aktivistkinje na čelu kolone u Beogradu nose veliki transparent "Ženski marš protiv fašizma", dok su na začelju dobošari koji pevaju partizanske pesme. Okupljeni nose i transparente "Žensko telo pripada meni", "Naša tela, naši umovi", "Naša sloboda", "Ženska solidarnost sa aktivistima u SAD"...
 
Predstavnica Ženskog autonomnog centra Sanja Pavlović rekla je novinarima da je cilj okupljanja iskazivanje solidarnosti sa ženama širom sveta koje postaju sve više ugrožene zbog jačanja fašizma i desnice. Ona je navela da su antifašističke i feminističke nevladine organizacije iz Beograda prihvatile inicijativu za to okupljanje na predlog aktivistkinja iz Vašingtona koje se protive izjavama američkog predsednika Trampa o ženama tokom predizborne kampanje.
 
"Tramp je povod, a ne uzrok okupljanja, a uzrok je to što jača desnica i fašizam širom sveta", rekla je Pavlović. Kazala je da ima razloga za taj protest i u Srbiji gde, po njenoj oceni, jačaju desničarske snage, a fašizam se sve više promoviše, što dovodi do ugrožavanja prava žena. 
 
Neki od učesnika marša nose i zastave duginih boja koje simbolizuju pripadnost LGBT populaciji, a kolonu prate jake policijske snage.
  • Lajko

    21.01.2017 16:27
    Sponzorisano od strane Džordža Soroša, to ne piše u tekstu.
  • ĐURA

    21.01.2017 15:19
    "AFŽ"
    Ponovo u akciji,
    posle protesta na kuvanu rakiju i štrikanje....
  • Zivan

    21.01.2017 14:50
    Osnovno pravo u svakom političko sistemu je da kandidat koji je pobedio na izborima stupi na dužnost...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.