Ministarka: Nema razloga da se Zakon o prevozu putnika ne primenjuje

Ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas, povodom protesta kombi prevoznika, da "nema razloga da se Zakon o prevozu putnika u drumskom saobrćaju ne primenjuje i da država ne može da dozvoli da neko ne poštuje zakon".
Ona je navela da niko od vozača kombija ne mora da ostane bez posla, "jer sve firme koje se danas baƒve kombi prevozom imaju mogućnost da se u najkraćem roku registruju i počnu da rade u skladu sa zakonom". U Ministarstvu su ranije danas kao mogućnost naveli da vlasnici kombija mogu da kupe mini autobuse koji su veći za nekoliko sedišta, registruju tu delatnost i baƒve se prevozom.
 
U Ministarstvu su kazali i da su kombi prevoznici prethodnih 20 godina poslovali nelegalno, a Mihajlovićeva je navela da vanlinijski kombi prevoz nije bio dozvoljen ni prema ranijim zakonima i da je privrednicima bilo ostavljeno godinu i po dana da se pripreme za zakon čija primena počinje 12. februara. Ministarka je dodala da država godišnje izgubi oko 55 miliona evra u oblasti drumskog transporta zbog sive ekonomije. Navela je i da je kombi putničko vozilo koje ne može obavljati međugradski i međunarodni prevoz putnika.
 
Oko 150 vozila i 200 prevoznika učestvovalo je danas u Beogradu u protestnoj vožnji kombi prevoznika koji traže odlaganje primene, a potom i promenu Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koji im, kako tvrde, onemogućava da rade.
 
Član Udruženja kombi prevoza putnika Predrag Marić rekao je da su svi okupljeni privrednici kojima preti obustava poslovanja. Ukazao je da su oni koji putuju kombijima prepoznali taj vid prevoza, te da Srbiji kao maloj zemlji odgovara vrsta usluge koju nude kombi prevoznici.
 
"Kombi prevoz postoji već 20 godina u Srbiji i ne vidimo nijedan razlog zašto ne bi nastavio i dalje kao takav da postoji", naveo je Marić ukazujući da su sva vozila visoke kategorije, bezbedna, te da sva sedišta u njima imaju pojaseve i da će staviti tahografe. Naglasio je da ima dosta destinacija gde autobuski prevoz ne može da vozi ili ide sa malim brojem putnika i ukazao da treba naći zajednički interes i sve rešiti "na pravi način".
  • Anon

    08.02.2017 21:24
    @@Deks
    Netacno. Autobus je vozilo koje sluzi za PREVOZ devet i vise lica, ne racunajuci vozaca sto znaci da mora da ima najmanje devet putnika. Osam putnika + vozac je kombi vozilo B kategorije, a ne autobus.
  • @Deks

    08.02.2017 10:06
    Autobusom se smatra svako vozilo za 9 i vise lica. Znaci i kombi za 8 putnika + vozac je autobus i mora imati tahograf.
  • Deks

    07.02.2017 22:16
    Sa novosadske međumesne autobuske stanice svakodnevno polaze kombi vozila, baš me interesuje da li će se nešto promeniti zbog ovog zakona? Radi se o redovnim "autobuskim" linijama odnosno te linije su kod nadležnog ministarstva registrovane kao autobuske ali prevoznici da bi uštedeli već godinama pribegavaju zameni autobusa kombijima. Naravno na štetu putnika jer je veoma neprijatno autobus zameniti za tesni kombi. Čini mi se da su baš vojvođanski autobuski prevoznici postali eksperti po tom pitanju. Što se tiče specifičnih prevoza tj. kada ne govorimo o redovnim linijama javnog saobraćaja ne razumem zašto kombi prevoz nije dozvoljen? Oni koji su platežno sposobni lako će platiti taksi prevoz ako iz npr. Novog Sada žele da stignu do aerodroma u Budimpešti, ali šta je sa onima koji nemaju toliko novca? Deljeni prevoz u kombijima registrovanih prevoznika do sada je bio idealna opcija sa povoljnom cenom prevoza i sa nekoliko dnevnih polazaka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.