Novosadska nastavnica sa još dvoje kolega započinje štrajk glađu

Troje nastavnika zakazalo je za danas štrajk glađu ispred Vlade Srbije.
Smilja Janković, Živadin Disić i Petar Blagojević nezadovoljni su jer im je, kako kažu, nepravedno oduzeta nastavnička licenca, a samim tim i pravo da ikada više rade u bilo kojoj školi.
 
Simbolično, u pet do 12, troje nastavnika iz Novog Sada, Niša i Kragujevca, otpočeće štrajk, a iz Foruma beogradskih gimnazija apelovali su juče na ministra prosvete Mladena Šarčevića da se uključi i spreči protest troje prosvetnih radnika.
 
"Pozivamo ministra Šarčevića da svojim autoritetom spreči do sada nezabeleženu situaciju u istoriji srpske prosvete i da pronađe rešenje koje će sprečiti još jednu sramotu po profesorski esnaf i čitavu zemlju", poručili su iz Foruma.
 
Dodaju da je paradoks u tome što oni poseduju pravosnažne sudske presude u kojima se potvrđuje da nisu krivi, ali, uprkos tome, oni ne mogu da vrate licence i pravo na rad u prosveti.
 
"Spreman sam za štrajk i odlučan da u njemu istrajem. Ostaću ispred Vlade sve dok moj slučaj ne dobije epilog. Ministarstvo prosvete je prema meni učinilo nepravdu i očekujem od ministra da to sada ispravi. Oduzimaju nam licence samo na osnovu optužbe školskog odbora, pte sudske presude", kaže za "Novosti" Živadin Disić, nastavnik iz Niša.
 
U sličnoj situaciji su i ostalo dvoje kolega. 
 
Štrajk je uredno prijavljen policiji.
  • EU

    09.02.2017 09:37
    @Мунгос
    " .. ту помаже само слање Европских вредности на ђубриште историје. .."

    Daleko smo mi od evropskih vrednosti kao nebo od zemlje .
  • NN

    08.02.2017 21:43
    Da li
    prosvetni radnici imaju svoj sindikat? Da se odredi po tom pitanju. Da se solidarisu ili javno distanciraju of ovih troje kolega.
    To je vazno pitanje njihove profesije.
  • Lj

    08.02.2017 15:06
    Kolege nisu smele da izgube licencu bez PRAVOSNAZNE SUDSKE PRESUDE, a pogotovu sto je sud dosudio da nisu krivi.
    Ovo je dokaz koliko i Prosvetana inspekcija nista nezna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.