Proizvođači u Srbiji još tri godine mogu da koriste naziv "praška šunka"

Proizvođači "praške šunke" u Srbiji moći će samo tri godine posle registracije te robe kao Tradicionalnog garantovanog specijaliteta da koriste tu oznaku, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije.
Ministarstvo je u ime proizvođača "praške šunke" u Srbiji podnelo obrazložen prigovor na zahtev za registraciju "praške šunke" kao Tradicionalnog garantovanog specijalitet (TSG), koji je podnela Češka. Zahtev Češke je objavljen je u Službenom glasniku Evropske unije u maju prošle godine.
 
Ministarstvo jeorganizovalo brojne sastanke sa predstavnicima proizvođača i stručnih institucija iz oblasti proizvodnje i prerade mesa.
 
Češka strana se složila sa zahtevima tog ministarstva da se proizvođačima "praške šunke" u Srbiji odobri trogodišnji prelazni period da mogu da proizvode i stavljaju u promet proizvod pod tim nazivom koji ne odgovara uslovima navedenim u specifikaciji proizvoda kao TSG, kao i mogućnost korišćenja ćiriličnog pisma za njegovo označavanje.
 
Prelazni period počinje da teče od trenutka kada "praška šunka" bude registrovana kao Tradicionalni garantovani specijalitet.
  • Lajavi

    09.02.2017 23:48
    @Veganka
    Veganka, ljubavi. Nema te nedelju dana. Zabrinuo sam se. :p
  • Tyler Durden

    09.02.2017 23:14
    Mislite "prašak-šunka"? Nitrati, aditivi, prahovi, konzervansi, pa dok dođete kući iz samoposluge a ono - procurela salamura, vonja, lojani se.... ne da nije videlo šunke, nego nije se pored mesa ni očešalo. Da je pravde, ovo ne bi smelo da ima ikakav indikativan naziv da se radi o mesu! Pravo ime je - prerađevina na bazi mesa sa zaštićenom proizvođačkom smesom AB-111-YK8
  • Vladan

    09.02.2017 18:52
    Da li se zna sta ce biti sa poljskim WC-om?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija