Kertes oslobođen i za šverc cigareta, Bojani Bajrušević pet godina zatvora

Viši sud u Beogradu oslobodio je nekadašnjeg direktora Savezne uprave carina Mihalja Kertesa i još trojicu okrivljenih optužbi za zloupotrebu službenog položaja u švercu cigareta od 1996. do 2001. godine.
Bojana Bajrušević, udovica ubijenog Vladimira Kovačevića Trefa, osuđena je na pet godina zatvora zbog krijumčarenja cigareta i od nje je oduzeta imovina stečena kriminalom u vrednosti većoj od sedam miliona evra, navodi se u saopštenju Višeg suda. Ona je osuđena zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica u produženom trajanju.
 
Optužbi u predmetu "Cigarete" oslobođeni su i Miodrag Pravilović, Predrag Jovančić i Valentin Petrov, navodi se u presudi.
 
Presuda je prvostepena i postoji mogućnost žalbe Apelacionom sudu u Beogradu. 
 
Prema navodima ranije saopštene optužnice, Kertes je, u dogovoru sa Bajruševićevom, davao naloge radnicima Carine, na graničnim prelazima Kelebija, Preševo i Batrovci, da se kontingenti preduzeća "Tref rentakar", koje je vodila Bajruševićeva, puštaju bez provere dokumentacije i pregleda robe. Bajruševićeva je, prema optužnici, sa Petrovom, Prailovićem i Jovančićem, falsifikovala poslovnu dokumentaciju tako da su lažno prikazivali da su uvezene cigarete platili više od stvarne cene. 
 
Dokumentacija je falsifikovana, navodi se u optužnici, tako da su cigarete uvezene preko tri of-šor kompanije koje je kontrolisala Bajruševićeva, a kontingenti su samo prolazili kroz Srbiju za Mađarsku. Istraga protiv ove grupe pokrenuta je 2007. godine, a za to vreme Bajruševićeva je bila van zemlje, pa je za njom bila raspisana poternica. 
 
Podsetimo da je Kertes kao dugogodišnji član Socijalističke partije Srbije napustio tu partiju i prešao u Srpsku naprednu stranku krajem 2015. godine i odmah nakon toga mu je smanjena kazna za šverc cigareta. Apelacioni sud u Beogradu za šest meseci je Kertesu smanjio kaznu i pravosnažno ga osudio na dve i po godine zatvora. 
 
Prilikom donošenja odluke o kazni, sud je naveo da je za Kertesa imao u vidu protek vremena od izvršenja krivičnih dela, istovremeno ceneći i činjenicu da se radi o izuzetno složenom krivičnom postupku. U odnosu na Kertesa, kao direktora Savezne uprave carina i ostale zaposlene u Carini, sud je kako navodi, posebno cenio činjenicu da su krivična dela izvršili omogućavajući ostalima da ostvare znatnu protivpravnu imovinsku korist, ne samo u vidu izbegavanja plaćanja javnih dažbina, već i mogućnosti nelegalne prodaje cigareta na teritoriju SRJ.
 
Inače je Kertes bio bliski saradnik bivšeg lidera SPS-a i predsednika SRJ Slobodana Miloševića i dugogodišnji direktor Savezne Uprave carina.
 
Posle 5. oktobra, Kertes je osuđivan, optuživan ili je bio svedok u nekoliko suđenja.
 
Specijalni sud u Beogradu ga je zbog zastarelosti slučaja 2014. godine oslobodio, a optužnica ga je teretila za zloupotrebu službenog položaja i iznošenje državnog novca na Kipar. Kertes je bio optužen za razna krivična dela od 1994. do 5. oktobra 2000, a zastarelost nastupa posle deset godina, što u ovom slučaju znači da je krivično delo zastarelo 5. oktobra 2010. godine.
  • vesele devedesete

    11.02.2017 15:08
    http://youtu.be/ZaFKczvVUzw
  • Preambula

    11.02.2017 13:33
    Jel vam zao sto je Kostunica,stari duznik DBa -zaustavio 6. oktobar ?
  • đokica

    11.02.2017 13:00
    NAROD
    SVE POPUŠIO pa nema DOKAZA...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.