Potvrđeno: Srbija u ponedeljak otvara poglavlja 20 i 26

Srbija u ponedeljak otvara poglavlja 26 i 20 u pristupnim pregovorima sa EU, i zvanično je danas potvrđeno na sastanku ambasadora država članica EU u Briselu.
Posle jučerašnjeg konsenzusa predstavnika 28 država članica u okviru radne grupe Saveta EU za proširenje oko zajedničke evropske pozicije za otvaranje poglavlja 20 u pregovorima sa Srbijom, danas su to, bez dalje rasprave, potvrdili i evropski ambasadori.
 
Malta kao predsedavajuća članica Savetom EU zakazala je za ponedeljak 27. februar Međuvladinu konferenciju Srbije i EU. Srbija će na konferenciji otvoriti danas potvrđeno poglavlje 20 o preduzetništvu i industrijskoj politici i već duže vreme spremno poglavlje 26 o kulturi i obrazovanju.
 
Očekuje se da će poglavlje 26 biti odmah i privremeno zatvoreno s obzirom na to da u tim oblastima nema zajedničkih EU kriterijuma, odnosno merila za zatvaranje.
 
Diplomatski izvori u Briselu očekuju da bi Srbija tokom 2017. trebalo da otvori između šest i sedam poglavlja raspoređenih na više Međuvladinih konferencija.
 
Srbija je, zaključno sa potvrđenim poglavljima 20 i 26, u dosadašnjim pregovorima otvorila osam, a privremeno zatvorila dva od ukupno 35 poglavlja u svojim pristupnim pregovorima.
  • Мунгос

    22.02.2017 19:04
    Добро би било и забавно да Девенпорта опет у скупштини Србије пропусте кроз топлог зеца.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.